Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Η ένωση Αλβανίας - Κοσόβου είναι αναπόφευκτη»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα | EUROKINISSI
Οργή στο Βελιγράδι προκάλεσε δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ότι είτε μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε όχι, η χώρα του θα ενωθεί κάποια στιγμή με το Κόσοβο. Ο Ράμα «χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και σπέρνει την αστάθεια στην περιοχή» απάντησε σύμβουλος του Σέρβου προέδρου.

Οι δηλώσεις του Εντι Ράμα έγιναν σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Κοσόβου, Klan Kosova και ήταν ξεκάθαρες για τις σκέψεις που κάνουν τα Τίρανα: «Η ένωση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου ...είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη και το μόνο ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό» είπε ο Ράμα. «Θα γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσιολογική διαδικασία κατανοητή από όλους; 'Η θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση ή την τεμπελιά της ΕΕ;»
Επικρίνοντας την απροθυμία της ΕΕ να επεκτείνει το καθεστώς μετακίνησης των κατοίκων του Κοσόβου χωρίς βίζα, ο Ράμα συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση  θα πρέπει να σκεφτεί πιο στρατηγικά και «να απαιτήσει τα Βαλκάνια» να γίνουν μέρος της το συντομότερο δυνατόν. «Και τότε, φυσικά, όλες οι εθνότητες στα Βαλκάνια θα είναι μαζί χωρίς την ανάγκη να έχουν να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια των συνόρων».
Ο ισχυρισμός έκανε έξαλλο το Βελιγράδι. «Προειδοποιούμε την Δημοκρατία της Αλβανίας να σταματάει να χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και να αφοσιωθεί στον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων της προς την διεθνή κοινότητα και τους γειτόνους της» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Μάρκο Ντζούριτς. Ενώ ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς έγραψε στο twitter ότι η Αλβανία και το Κόσοβο «δεν πρόκειται ποτέ να ενωθούν» και ζητούσε «από τους Αλβανούς ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν την αστάθεια στην περιοχή» 
Το Κόσοβο αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008 και έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 23 από τα 28 μέλη τις ΕΕ. Η Σερβία έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου