Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας, 1983 – Πως φακέλωναν κόμματα και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/05/20/aporriti-ek8esi-asfaleia/
Διαβάσαμε πρόσφατα πως πρόκειται να ανοίξουν τα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας . Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, και ελπίζουμε να κρατήσουν τον λόγο τους. Στο μεταξύ, δημοσιεύουμε μια απόρρητη έκθεση της Γενικής Ασφάλειας, φως φανάρι πως προέκυψε από παρακολουθήσεις, με αντικείμενο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις της εποχής. Περιγράφονται, όπως θα δείτε, με την σειρά μαοϊκά και μ-λ κόμματα (δυστυχώς λείπουν οι πρώτες σελίδες), τροτσκιστικά κόμματα και οργανώσεις, η Β’ Πανελλαδική, κατόπιν στην ‘Νέα επαναστατική αριστερά’ ο συντάκτης εντάσσει την ΕΟ 17Ν, τον ΕΛΑ, την ομάδα ‘Ιούνης 78′ κ.ο.κ., κατόπιν περνάει σε ‘μηδενιστές’ και αναρχοαυτόνομους, οικολόγους, μέχρι και τις Επιτροπές για τον Στρατό. Δεν του ξέφυγαν του συντάκτη ούτε οι καφετέριες που σύχναζαν οι αναρχικοί (σ. 35), ούτε όσοι έκαναν παρέα με τον Λεωνίδα Χρηστάκη, ούτε όσοι περνούσαν απ’ το βιβλιοπωλείο ‘Ελεύθερος Τύπος’. Στη σελίδα 36 μαθαίνουμε και για μια νέα ‘τάση αναρχικών’, τα φρικιά.


Από τη πρώτη σελίδα. Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, Υπηρεσία Πληροφοριών



Η έκθεση αυτή χρησιμοποιούνταν μέχρι και τη δεκαετία του 2000, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, και αξιοποιήθηκε και στις αρχές της δεκαετίας, όταν οι αξιωματικοί πάσχιζαν να βγάλουν άκρη με τα ιδεολογικά της ‘τρομοκρατίας’, 17Ν κ.λπ. Μέχρι τότε, οι αξιψματικοί της Αστυνομίας δεν είχαν ιδέα για τις διαφορές εντός του εξωκοινοβουλευτικού χώρου: Ολοι κομμουνιστές και αναρχικοί ήταν. Επρεπε να αναλάβει ο Διώτης που είχε περάσει απ’ την ΚΝΕ για να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ποια είναι η διαφορά του τροτσκιστή απ’ τον μαοϊκό.










Δείτε επίσης:


# Ντοκουμέντο – «Πράκτορες του ΚΚΕ» – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις «σχολές κατασκόπων» του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964




# Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)




# Χρύσανθος Λαζαρίδης, μια φωτογραφία από τα χρόνια της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος Β’ Πανελλαδική, 1978




# Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου