Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η διάβαση των συριακών συνόρων… επικίνδυνη για τον τουρκικό Στρατό


Στις 22 Ιουνίου 2012 ένα τουρκικό RF-4E επλήγη εκτελώντας πτήση πάνω από την Συρία, πιθανότατα από πύραυλο που εκτόξευσε Σύριος ή Ρώσος χειριστής. Οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν. Η Τουρκία ήταν εξοργισμένη. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος Ερντογάν ορκίστηκε εκδίκηση.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Οι Τούρκοι υποστήριξαν πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Το πιθανότερο όμως είναι πως κατασκόπευε την συριακή αεράμυνα. Τρία, σχεδόν, χρόνια αργότερα, ένας ρωσικής κατασκευής, συριακός πύραυλος Scud έπεσε εντός του τουρκικού εδάφους, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές και πέντε τραυματισμούς.
Το περιστατικό αποκάλυψε κάτι σχετικά με τις πολεμικές ικανότητες του δεύτερου σε μέγεθος στρατού του ΝΑΤΟ, συγκριτικά με αυτές ενός πολύ πιο αδύναμου στρατού. Πρόσφατα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως οι δύο σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία σχεδιάζουν επίθεση, από κοινού, κατά του καθεστώτος Άσαντ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει επίθεση από ξηράς και αέρος.
Το σενάριο αυτό, για μια σειρά από λόγους, δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Ας υποθέσουμε πως δυνάμεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας επιτίθενται κατά των δυνάμεων του Άσαντ, με σκοπό να τον ανατρέψουν, σύμφωνα με την επιθυμία της Τουρκίας, αλλά και να σταματήσουν την εξάπλωση της σιιτικής – ιρανικής επιρροής στην περιοχή, όπως επιθυμεί η Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία επιθυμεί την ανατροπή του Άσαντ με σκοπό να δημιουργήσει ένα καθεστώς τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Συρία. Όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου.

Επίσης ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος για μια επίθεση κατά της Συρίας από Τούρκους και Σαουδάραβες. Η επίθεση αυτή θα είχε ως στόχο το Ιράν, το οποίο όμως έχει καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Από την τουρκική οπτική υπάρχουν πιο πρακτικοί λόγοι για τους οποίους ο πόλεμος με την Συρία αποτελεί μακρινό ενδεχόμενο. Καταρχήν, η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και πολιτικά δεν μπορεί να διαχειριστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης φερέτρων με Τούρκους στρατιώτες εντός. Δεύτερον και σημαντικότερο, υπάρχουν απλά στρατιωτικά δεδομένα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την τουρκική εμπλοκή στην Συρία σε εθνική καταστροφή. Στην συριακή πλευρά των συνόρων υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές, εξτρεμιστικές ισλαμιστικές και κουρδικές οργανώσεις, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου.

Οι περισσότερες από τις οργανώσεις αυτές είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία, στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Οι ομάδες που μάχονται κατά του Άσαντ και υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι οι μικρότερες και πλέον ανίσχυρες. Το πέρασμα των συνόρων θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τον Τουρκικό Στρατό.

Ακόμα χειρότερα η όποια τουρκική αεροπορική επιδρομή κατά της Δαμασκού θα εκθέσει τα τουρκικά αεροσκάφη στην ισχυρή συριακή αεράμυνα, καθώς τα τουρκικά μαχητικά δεν διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας που θα μπορούσαν να τυφλώσουν τα αντίπαλα ραντάρ. Ίσως τα μισά τουρκικά μαχητικά που θα επιχειρήσουν πάνω από την Συρία να μην μπορέσουν να επιστρέψουν.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των Scud. Ο πύραυλος του τύπου που έπληξε το τουρκικό έδαφος έδειξε πως τα συστήματα Patriot δεν μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή. Ο Άσαντ όμως δεν έχει μόνο Scud βεληνεκούς 200 χλμ. αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους Scud-C, βεληνεκούς 500 χλμ. που μπορούν να απειλήσουν μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει σκεφτεί τη χρήση στρατιωτικών μέτρων κατά του Άσαντ, τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης δεδομένο πως ο Ερντογάν έχει εμμονή σχετικά με την απομάκρυνση του Άσαντ. Όμως ο Ερντογάν δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Οι πιθανότητες για μια στρατιωτική επιχείρηση Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας είναι ελάχιστες.http://www.defence-point.gr/news/?p=129315

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου