Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ένα βράδυ στα υψώματα του Γκολάν


Στις 9 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση κατά των συριακών θέσεων στα υψώματα του Γκολάν. Μετά από μια σκληρή μάχη, οι Ισραηλινοί κατορθώνουν να διασπάσουν το μέτωπο και να διεισδύσουν στα συριακά μετόπισθεν.
Την ακριβώς επόμενη ημέρα, συνεχίζεται η ολοκληρωτική κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι Σύριοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πολεμική προσπάθεια και τίθεται σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών έχει μόλις τελειώσει.
Τα Υψώματα ή Υψίπεδα του Γκολάν (Γαυλανίτις στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο), επίσης ονομαζόμενα Γκολάν ή Συριακό Γκολάν, είναι περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γεωγραφικώς, το Γκολάν είναι ένα βασαλτικό οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά. Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ, ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, πρώην κάτοχο ολόκληρου του Γκολάν.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια τυπική νύχτα που επικρατεί στα υψώματα του Γκολαν μεταξύ Ισραήλ και Συρίας ανάμεσα στην Ισραηλινή Συνοριοφυλακή, Σύριους πρόσφυγες και μαχητές του ISIS. 
http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου