Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΡΕ ΤΙ ΤΡΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ: Το αφρικανικό καψόνι στους πιλότους των αμερικανικών μαχητικών!

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χειριστές των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στην περιοχή της Υεμένης και της Σομαλίας από το αεροδρόμιο της βάσης Λεμονιέ του Τζιμπουτί είναι επιεικώς επικίνδυνες, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιούν και πολιτικά αεροσκάφη.
Οι Αμερικανοί χειριστές εξαρτώνται από τους ντόπιους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πολλοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί κοιμώμενοι, ενώ ακόμα και όταν είναι ξύπνιοι διαπράττουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Έτσι ο κίνδυνος μιας καταστροφής ελλοχεύει.
Η αμερικανική κυβέρνηση, πιέζει την αντίστοιχη του Τζιμπουτί να βελτιώσει την ασφάλεια πτήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Αφρικανική χώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός διοικητής της βάσης δήλωσε, πάντως, πως η εφημερίδα αναφέρει καταστάσεις και περιστατικά που ίσχυαν μεν, δεν ισχύουν πλέον, όμως, δε.
Η εφημερίδα, από την πλευρά της, απάντησε πως το Αμερικανικό Ναυτικό προσπάθησε, επί 14 μήνες, να καλύψει την υπόθεση. Αντίθετα με όλες τις αμερικανικές βάσεις ανά την υφήλιο, στη βάση του Λεμονιέ, εργάζονται εντόπιοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς η βάση βρίσκεται εντός του μοναδικού διεθνούς αεροδρομίου της χώρας. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και μια γαλλική στρατιωτική βάση και ένα ιαπωνικό αεροπορικό απόσπασμα.
Η εναέρια κυκλοφορία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή και οι εναέριοι ελεγκτές από το Τζιμπουτί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς έχουν τον δικό τους τρόπο να εργάζονται, ενώ… μισούν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV / drones).
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, πέραν των κινδύνων πρόκλησης θανάσιμου περιστατικού, και η διατάραξη των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αρκετοί από τους ελεγκτές έχουν συλληφθεί να παίρνουν έναν υπνάκο στο πάτωμα, να μιλούν στα κινητά τους ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αγνοώντας τις κλήσεις επικοινωνίας των χειριστών των αεροσκαφών που επιθυμούν να απογειωθούν στη βάση ή να προσγειωθούν από αυτή.
Όταν δε κάποιος πιλότος γίνεται και πολύ επίμονος, «τιμωρείται» από τον μάγκα ελεγκτή, που τον αφήνει να διαγράφει κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, περιμένοντας πότε θα του δοθεί η άδεια προσγείωσης.
Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που αεροσκάφη κινδύνευσαν να καταπέσουν, καθώς τους τελείωναν τα καύσιμα. Σε μια περίπτωση ο ελεγκτής αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση ενός drone, διότι «τα drones θέλουν μόνο να σκοτώνουν μουσουλμάνους στην Υεμένη και την Σομαλία»!http://www.defence-point.gr/news/?p=127847

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου