Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Και θητεία και προϋπηρεσία- [Και παραμύθια της Χαλιμάς!]

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες του στρατού διάφοροι επιστήμονες για τους οποίους οι μήνες που θα υπηρετούν θα προσμετρώνται προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συντάκτης: 
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου και το οποίο θα προβλέπει την ορθολογική αξιοποίηση των επιστημονικών γνώσεων των στρατευσίμων βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Δηλαδή το υπουργείο θα προμηθεύει με πιστοποίηση της προϋπηρεσίας τους τούς στρατεύσιμους ώστε να βοηθηθούν στη μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Στο νομοσχέδιο, εκτός από την αξιοποίηση των γιατρών -όπως «προανήγγειλε» τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα για τον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και των ερασιτεχνών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της πόλης- προβλέπεται η αξιοποίηση διπλωματούχων του Πολυτεχνείου, όπως αποφοίτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αλλά και δικηγόρων ή άλλων επιστημόνων που η ειδίκευσή τους θα είναι χρήσιμη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα ισχυρότερα όμως κίνητρα θα δίνονται στους γιατρούς, οι οποίοι ώς τώρα στην πλειονότητά τους απέφευγαν να δηλώσουν την ιδιότητά τους κατά την κατάταξη. Με σκοπό να μειωθεί το φαινόμενο αλλά και να ενισχυθεί η προσφορά του στρατεύματος στο κοινωνικό σύνολο, έχει αποφασιστεί να δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους Ιατρικής κατά τη διάρκεια της θητεία τους να κάνουν και το Αγροτικό τους, κατά το οποίο θα εισπράττουν τον προβλεπόμενο γι' αυτό μισθό.

Ενα άλλο κίνητρο –εκτός από το χρηματικό– είναι ότι παράλληλα ο χρόνος που υπηρετούν σε ιατρεία θα αφαιρείται από τους μήνες του Αγροτικού τους και θα προσμετράται ως προϋπηρεσία.

Γι' αυτόν τον σκοπό, επιτελείς τους υπουργείου Αμυνας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με στελέχη του υπουργείου Υγείας και, όπως μας ανέφερε πηγή, πρόσφατα έφτασε έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο οποίο αναφέρονται τα 17 περιφερειακά ιατρεία που χρήζουν άμεσης στελέχωσης με γιατρούς.

Συγκεκριμένα καταγράφονται: μία κενή θέση από τον 11/2013 στη Σίκινο, δύο θέσεις στα ιατρεία της Θηρασίας, η μία εκ των οποίων είναι κενή από τον 4/2013 και η άλλη από τον 2/2015, μία θέση στη Σέριφο κενή από 4/2014, μία θέση στην Κύθνο κενή από τον 1/2015, μία στη Σχοινούσα από το 2013, μία στη Δονούσα από 7/2012, μία στο ιατρείο Ηρακλειάς κενή από το 2013, μία στα Κουφονήσια από το 2014, δύο θέσεις στην Αλόννησο κενές από πέρσι, στο ιατρείο Σταυρός στην Ιθάκη δύο θέσεις κενές εδώ και δυο χρόνια.

Στα αγροτικά ιατρεία σε Τήλο, Λειψούς και Κάρπαθο οι θέσεις είναι χρόνια κενές, στο ιατρείο στα Λιμενάρια της Θάσου υπάρχει μία θέση κενή 1,5 χρόνο, ενώ τα ιατρεία στα Πετρωτά, στο Ορμένιο και στον Δήμο Δικαίου στον νομό Εβρου είναι κενά δύο χρόνια.

Οι γιατροί όμως δεν είναι οι μόνοι που σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν, αφού με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες του στρατού διάφοροι επιστήμονες, για τους οποίους οι μήνες της θητείας θα προσμετρώνται σε εκείνους της πρακτικής άσκησης επαγγέλματος, ενώ με την ολοκλήρωση της θητείας θα χορηγείται και πιστοποίηση για την ειδίκευσή τους.

Κριτική πάντως για όλα τα ανωτέρω εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», το οποίο έκανε λόγο για εκμετάλλευση της νεολαίας και για δωρεάν εργασία των φαντάρων, με αποτέλεσμα να καλύπτονται επιπλέον θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία και τη μετανάστευση.
Κλείσιμο στρατοπέδων

Στο μεταξύ, όπως βεβαίωναν χθες στελέχη του Πενταγώνου, για το θέμα των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που πρόκειται να κλείσουν, οι επιτελείς του υπουργείου βρίσκονται στο πεδίο των συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς.

Το θέμα ανέκυψε ύστερα από απάντηση του υφυπουργού Νίκου Τόσκα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του στρατοπέδου στην Αρτα.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την αναγκαιότητα ορισμένων στρατοπέδων και πρόσθεσε ότι από τα 13 συνολικά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα αναγκαία είναι στην πραγματικότητα τρία ή τέσσερα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να παραμείνουν σε λειτουργία όσα καλύπτουν καλύτερα τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ενώ έκανε λόγο για απειλή εξ Ανατολών.

Τόνισε, δε, στην απάντησή του ότι οι τελικές αποφάσεις για το ποια στρατόπεδα θα παραμείνουν σε λειτουργία και σε ποιες περιοχές θα προκύψουν μόνο μέσα από συναίνεση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου