Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τα δραματικά γεγονότα στην ΠΓΔΜ προκαλούν ανησυχία σε Ελλάδα-Σερβία και λήψη μέτρων

Image
Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη ΠΓΔΜ. Η πολιτική ηγεσία αλλά και όλοι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στο ΥΠΕΘΑ από το βράδυ και γίνεται ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στο γειτονικό κράτος. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας -ο ΑΝΥΕΘΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη- και οι Αρχηγοί έχουν ανοιχτή γραμμή και με την ΕΥΠ, από την οποία υπάρχει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Το βασικό θέμα της σύσκεψης έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν με στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορά με τη ΠΓΔΜ. Κι αυτό γιατί αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ροή προσφύγων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής περίπου 30 ένοπλοι Αλβανοί παραδόθηκαν στην αστυνομία, μετά από μάχες που διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων , με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν στην αλβανόφωνη περιοχή του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας εισήλθε στη ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό να επιτεθεί σε κρατικούς θεσμούς.Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν οι ένοπλοι, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.
Από τις ένοπλες συρράξεις στο Κουμάνοβο τραυματίσθηκαν πάνω από 20 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Σκοπίων και άλλοι τρεις σκοτώθηκαν.
Αδιευκρίνιστος παραμένει για την ώρα ο αριθμός των θυμάτων από την μεριά των ενόπλων Αλβανών καθώς και κατοίκων της συνοικίας στο Κουμάνοβο από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
Σερβία: Eιδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ
Την ίδια ώρα, η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία. 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου