Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Βασιλική οικογένεια: Το ξέπλυμα του ρατσισμού

royal
Τις τελευταίες ώρες βομβαρδιζόμαστε από ρεπορτάζ περί της χαρμόσυνης είδησης της γέννησης του βασιλικού μωρού.

Του Θωμά Γιούργα
‘’Υγιέστατο το κοριτσάκι του Γουίλιαμ και της Κέιτ’’. ‘’Λαμπερή η Κέιτ Μίντλετον λίγες ώρες μετά τη γέννα’’. ‘’Στα ροζ ντύθηκε η βασίλισσα για να γιορτάσει τον ερχομό του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας’’.
Κι όμως η κάλυψη του γεγονότος από τα παγκόσμια mainstream media  ενέχει κατ’ουσίαν κάτι πολύ βαθύτερο και σκοτεινό από μια lifestyle εμπορική προσέγγιση του θέματος.
Είναι ένα αναίσχυντο, ντροπιαστικό ξέπλυμα του ρατσισμού.
Ο ρατσισμός έχει πολλές εκφάνσεις, και είναι λάθος να ταυτίζεται με την αντίληψη περί a priori υπεροχής μιας φυλής επί μιας άλλης μονάχα στη βάση του χρώματος.
Ευρύτερα, το δομικό εννοποιητικό χαρακτηριστικό του ρατσισμούεντοπίζεται στην αντίληψη περί υπεροχής ή κατωτερότητας μιας ομάδας ανθρώπων στη βάση της γενετικής τους σύστασης.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να φανταστούμε το σενάριο, κάποιο λευκό μέλος βασιλικής οικογένειας να παντρευτεί και να τεκνοποιήσει με κάποιον μαύρο ή μαύρη. Και οι διάδοχοι να είναι επίσης μαύροι. Ο διαχωρισμός μεταξύ μαύρων βασιλικών και λοιπών ‘’κοινών’’ ανθρώπων δεν θα έπαυε να υφίσταται. Διότι το δομικό διαχωριστικό στοιχείο είναι το ‘’βασιλικό’’ DNA και όχι το χρώμα των διαδόχων, το οποίο είναι δευτερογενές και accidental (non-essential)  στοιχείο διαχωρισμού.
Υπό αυτή την έννοια, η στοιχειοθέτηση της υπεροχής και η συνεπακόλουθη προνομιακή μεταχείρηση μιας ομάδας ανθρώπων σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο συνίσταται αυστηρά στο ‘’γαλάζιο αίμα’’.
Ας αναποδογυρίσουμε τώρα το νόμισμα. Αν η πάνω όψη απεικονίζει την κορώνα της γενετικά υπερέχουσας γαλαζοαίματης βασίλισσας, η κάτω όψη απεικονίζει τα αναλφάβητα γράμματα του κάθε ναζί και χρυσαυγίτη* (*γεωγραφικός προσδιορισμός ντόπιων ναζί).
Αλήθεια, οι δημοσιογράφοι που με χαζοχαρούμενο χαμόγελο μιλάνε για τον ερχομό του σπέσιαλ μωρού με το σπέσιαλ DNA κατανοούν ότι επί της αρχής το νόμισμα έρχεται πακέτο με την κάτω όψη και όχι α λα κάρτ;
Αλήθεια, οι άνθρωποι που ακούνε αυτή την είδηση ως κομμάτι μιας lifestyle κανονικότητας αντιλαμβάνονται την εκτρωματική διαίρεση μεταξύ ανθρώπων της οποίας γίνονται κοινωνοί;
Μήπως ο ναζισμός εν γένει αλλά και η εγχώρια μορφή του, ο χρυσαυγιτισμός, χρησιμοποιούν κάποιο άλλο δομικό επιχείρημα πέραν της γενετκής τους καθαρότητας στα εθνικιστικά τους παραληρήματα;
Εδώ δεν χωράνε ούτε lifestyle ρεπορτάζ, ούτε χαμογελάκια, ούτε δημοσιογραφική χαλαρότητα για ένα ζήτημα που κανονικοποιεί στα μουλωχτά τον ρατσισμό στην πιο πούρα μορφή του. 
Για το Νόστιμον ήμαρ: Θωμάς Γιούργας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου