Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Δεν παλέψαμε για να ξαναπέσει η ΕΡΤ στα χέρια των ίδιων επιτήδειων


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ.
Οι ερ­γα­ζό­με­νοι της Ελεύ­θε­ρης ΕΡΤ που κρα­τά­με ζω­ντα­νή τη φωνή της σε όλη την Ελ­λά­δα μετά το αυ­ταρ­χι­κό και αντι­δη­μο­κρα­τι­κό μαύρο της 11ης Ιου­νί­ου του 2013, με εν­δια­φέ­ρον πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός ζή­τη­σε να ανοί­ξει η ΕΡΤ την ερ­χό­με­νη Δευ­τέ­ρα. Επα­να­λαμ­βά­νου­με πως ήμα­στε «σαν έτοι­μοι από καιρό» να συ­νε­χί­σου­με να προ­σφέ­ρου­με και εντός της ΕΡΤ το έργο που επί 23 μήνες προ­σφέ­ρα­με κάτω από εξαι­ρε­τι­κά δυ­σμε­νείς συν­θή­κες.
Θε­ω­ρού­με αυ­το­νό­η­το ότι την Δευ­τέ­ρα η ΕΡΤ θα έχει να πα­ρου­σιά­σει στους Έλ­λη­νες πο­λί­τες ένα νέο πρό­γραμ­μα στο οποίο θα συμ­με­τέ­χουν ου­σια­στι­κά όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι της και σε όλο το εύρος του πα­ρα­γό­με­νου προ­ϊ­ό­ντος και δεν θα κα­τα­φύ­γει σε απα­ξιω­τι­κές λύ­σεις απλής αλ­λα­γής του λο­γό­τυ­που στην οθόνη. Κάτι τέ­τοιο θα αδι­κού­σε την ίδια την από­φα­ση της κυ­βέρ­νη­σης να «ανοί­ξει την ΕΡΤ» αλλά και το πε­ριε­χό­με­νο των αγώ­νων όχι μόνο των ερ­γα­ζο­μέ­νων αλλά και της πλειο­ψη­φί­ας του ελ­λη­νι­κού λαού που ζή­τη­σε αλ­λα­γή πο­λι­τι­κών, αγνό­η­σε τα προ­γράμ­μα­τα των μορ­φω­μά­των ΔΤ και ΝΕΡΙΤ και αξί­ω­σε μια πραγ­μα­τι­κή Δη­μό­σια Ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­ση.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέ­πει να δια­σφα­λι­στεί η άμεση επι­στρο­φή ΟΛΩΝ των συ­να­δέλ­φων σε ΟΛΕΣ τις δομές της ΕΡΤ, ταυ­τό­χρο­να. Μας προ­βλη­μα­τί­ζει εντό­νως το γε­γο­νός ότι ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας δεν έχει ανα­φερ­θεί ούτε μια φορά στο εύρος των δομών της ΕΡΤ που θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν παρά το γε­γο­νός ότι είναι κομ­βι­κό ζή­τη­μα για τις Ενώ­σεις, τις Ομο­σπον­δί­ες, τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες και φυ­σι­κά για το μέλ­λον και το κύρος της Δη­μό­σιας Ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­σης. Πε­ρι­μέ­νου­με σαφή δέ­σμευ­ση προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση κατά την ακρό­α­ση του Προ­έ­δρου , και του Διευ­θύ­νο­ντος Συμ­βού­λου στην Επι­τρο­πή Θε­σμών και Δια­φά­νειας καθώς και στην πρώτη συ­νε­δρί­α­ση του ΔΣ .

Κρί­νου­με επί­σης πως είναι δυ­στυ­χώς ανα­γκαίο ακόμη και σή­με­ρα, 20 ημέ­ρες μετά την ψή­φι­ση του νόμου για την επα­να­λει­τουρ­γία της ΕΡΤ, να υπεν­θυ­μί­σου­με κά­ποιες αλή­θειες αλλά και τις αξίες που υπε­ρα­σπι­στή­κα­με όλο αυτό το διά­στη­μα.

· Ο αγώ­νας από τον Ιού­νιο του 2013 υπε­ρέ­βη το δί­καιο αί­τη­μα της ανά­κτη­σης των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και σύ­ντο­μα εξε­λί­χθη­κε σε αγώνα αξιο­πρέ­πειας και Δη­μο­κρα­τί­ας, σύν­θη­μα που στην πο­ρεία υιο­θέ­τη­σαν τα κόμ­μα­τα που βρί­σκο­νται σή­με­ρα στην εξου­σία. Κε­ντρι­κός άξο­νας του αγώνα μας ήταν και πα­ρα­μέ­νει η πλου­ρα­λι­στι­κή και ανε­ξάρ­τη­τη ενη­μέ­ρω­ση, η ποιο­τι­κή ψυ­χα­γω­γία. Αυτό το στόχο εμείς τον έχου­με κάνει πράξη ακόμη και σε συν­θή­κες πλή­ρους και εξο­ντω­τι­κής ανέ­χειας. Ο πρω­θυ­πουρ­γός δια­τύ­πω­σε τη βού­λη­ση της κυ­βέρ­νη­σης «για μια ΕΡΤ ανε­ξάρ­τη­τη, πο­λυ­φω­νι­κή που θα απο­κα­τα­στή­σει την χα­μέ­νη σχέση των πο­λι­τών με την ΕΡΤ». Αυτή τη σχέση τη δια­φύ­λα­ξαν οι ερ­γα­ζό­με­νοι που κρά­τη­σαν τη φωνή της ζω­ντα­νή σε κάθε γωνιά της Ελ­λά­δας. Η ανε­ξαρ­τη­σία της ΕΡΤ δεν αρκεί να εξαρ­τά­ται από τη βού­λη­ση της εκά­στο­τε κυ­βέρ­νη­σης αλλά πρέ­πει να θω­ρα­κι­στεί θε­σμι­κά κάτι που ο νόμος δεν έχει εξα­σφα­λί­σει. Εί­μα­στε έτοι­μοι, όπως δη­λώ­σα­με και κατά την ακρό­α­ση φο­ρέ­ων στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή της βου­λής, να συμ­βάλ­λου­με δη­μιουρ­γι­κά και με συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις στην συ­ζή­τη­ση που ελ­πί­ζου­με να ξε­κι­νή­σει άμεσα.

· Οι δια­κη­ρύ­ξεις για μία ΕΡΤ μα­κριά από τις στρε­βλώ­σεις του πα­ρελ­θό­ντος δεν είναι δυ­να­τόν να υλο­ποιού­νται με την επα­νε­γκα­τά­στα­ση στην ΕΡΤ του ίδιου ακρι­βώς συ­στή­μα­τος που ρο­κά­νι­σε τη δυ­να­μι­κή της δη­μό­σιας Ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­σης. Πρό­κει­ται για το σύ­στη­μα που υπη­ρέ­τη­σε όλες τις διοι­κή­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών. Εκ­φρά­ζου­με τις επι­φυ­λά­ξεις μας για την το­πο­θέ­τη­ση στη θέση του Διευ­θύ­νο­ντος Συμ­βού­λου, ενός προ­σώ­που που υπη­ρέ­τη­σε ιδέες και σχέ­δια συρ­ρί­κνω­σης που απορ­ρί­πτου­με, τον Λάμπη Ταγ­μα­τάρ­χη, και τον κα­λού­με να μην επι­χει­ρή­σει να συ­νερ­γα­στεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύ­στη­μα. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι το εν­νο­ούν ότι θέ­λουν νέα ΕΡΤ. Δεν πά­λε­ψαν 23 ολό­κλη­ρους μήνες για να δουν την ΕΡΤ να ξα­να­πέ­φτει στα χέρια των ίδιων επι­τή­δειων.

· Οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν διεκ­δι­κού­με συν­δι­κα­λι­στι­κή συν­διοί­κη­ση όπως αφή­νει να εν­νοη­θεί ο αρ­μό­διος υπουρ­γός. Έχου­με κερ­δί­σει με αγώνα, μακρό και οδυ­νη­ρό, το δι­καί­ω­μά μας να έχου­με λόγο και ρόλο στην λει­τουρ­γία της ΕΡΤ η οποία δεν ήταν πότε τόσο ανε­ξάρ­τη­τη και πλου­ρα­λι­στι­κή όσο στους 23 μήνες της αυ­τορ­γά­νω­σής της. Όπως άλ­λω­στε είπε και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στη ΔΕΘ: "δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγ­χε­ται από την κυ­βέρ­νη­ση. Θα ελέγ­χε­ται από την κοι­νω­νία, θα ελέγ­χε­ται από τους πο­λί­τες, θα ελέγ­χε­ται από τον ελ­λη­νι­κό λαό, ο οποί­ος και θα κρί­νει το πα­ρα­γό­με­νο προ­ϊ­όν. Θα ελέγ­χε­ται και σε με­γά­λο βαθμό θα διοι­κεί­ται και από τους αν­θρώ­πους της, θα είναι μια ΕΡΤ στα πρό­τυ­πα των με­γά­λων διε­θνών, ανε­ξάρ­τη­των ρα­διο­φω­νι­κών και τη­λε­ο­πτι­κών ορ­γα­νι­σμών… σε αυτό το σχε­δια­σμό τον βα­σι­κό πυ­ρή­να των αν­θρώ­πων που αντι­στέ­κο­νται και επι­μέ­νουν στο με­τε­ρί­ζι για την πλου­ρα­λι­στι­κή ενη­μέ­ρω­ση όχι απλά θα τον συ­νυ­πο­λο­γί­σου­με και θα τον εντά­ξου­με, σε αυτόν τον σχε­δια­σμό αυτός ο κό­σμος θα είναι συμ­μέ­το­χος και θα λάβει μέρος της ευ­θύ­νης, θα λάβει μέρος στην ευ­θύ­νη και στη συ­να­πό­φα­ση".

· Ξε­κα­θα­ρί­ζου­με προς πάσα κα­τεύ­θυν­ση ότι τα περί ρε­βαν­σι­σμού δεν αφο­ρούν τους ερ­γα­ζό­με­νους που πά­λε­ψαν με τε­ρά­στιες θυ­σί­ες και απώ­λειες για να έχουν δου­λειά ΟΛΟΙ. Η κυ­βέρ­νη­ση τί­μη­σε την υπό­σχε­σή της για επα­να­πρό­σλη­ψη των πα­ρα­νό­μως απο­λυ­μέ­νων και όχι μόνο στην ΕΡΤ. Είναι εκτός κάθε λο­γι­κής να απο­δί­δε­ται πρό­θε­ση ρε­βαν­σι­σμού σε εκεί­νους που διεκ­δί­κη­σαν και κα­τά­φε­ραν την ανά­κτη­ση ΟΛΩΝ των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Κε­ντρι­κό αί­τη­μα μας ήταν πάντα η εξά­λει­ψη πα­θο­γε­νειών του πα­ρελ­θό­ντος. Είναι λοι­πόν του­λά­χι­στον αφε­λές ή κα­κό­βου­λο να μας απο­δί­δε­ται επι­δί­ω­ξη επα­νά­λη­ψης φαι­νο­μέ­νων αρ­γο­μι­σθί­ας από τα οποία πρώ­τοι εμείς έχου­με πλη­γεί. Θα δώ­σου­με αγώνα ώστε όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην ΕΡΤ να πα­ρά­γουν έργο αντα­πο­δο­τι­κό στην κοι­νω­νία. Τα «ψυ­γεία» όπου κα­τέ­λη­γαν οι ανε­πι­θύ­μη­τοι της κάθε εξου­σί­ας, είναι εφευ­ρή­μα­τα κυ­βερ­νη­τι­κών επι­λο­γών του πα­ρελ­θό­ντος όπως και η ταύ­τι­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων προ­σώ­πων με συ­γκε­κρι­μέ­νες θέ­σεις σαν να είναι τα μο­να­δι­κά ικανά για αυτές. Η νέα ΕΡΤ δεν μπο­ρεί παρά να είναι νέα.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι της ΕΡΤ δεν αγω­νί­στη­καν για να πε­τύ­χουν κά­ποιου εί­δους ρε­βάνς. Σε καμία πε­ρί­πτω­ση όμως δεν θα πα­ρα­μεί­νου­με άφω­νοι θε­α­τές στην πι­θα­νό­τη­τα ενός θε­ά­τρου του πα­ρα­λό­γου όπου οι θύτες της απρο­κά­λυ­πτης στή­ρι­ξης του μαύ­ρου με­τα­τρέ­πο­νται σε θύ­μα­τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου