Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Έτοιμη συνολικότερη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας;

ΗΠΑ και Τουρκία είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, με την οποία σκοπεύουν να βελτιώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος.
Του Dorian JonesΠΗΓΗ: Voice of America

Αντιμετωπίζοντας σκληρή κριτική από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, τις τελευταίες εβδομάδες, ενέτεινε τις προσπάθειές της να σταματήσει τη διέλευση υποψήφιων τζιχαντιστών από το έδαφός της προς την Συρία. Ωστόσο οι αμφιβολίες για τα σχέδια της Άγκυρας παραμένουν.

Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Τουρκία Τζον Μπας, στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών με σκοπό την αντιμετώπιση του ΙΚ. Στοχεύει επίσης να αντιμετωπίσει τα παράπονα της Τουρκίας ότι οι σύμμαχοί της δεν την τροφοδοτούν με επαρκή στοιχεία.
Η Τουρκία θεωρείται από πολλούς πως αποτελεί τη «λεωφόρο» των τζιχαντιστών προς την Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί, με την σειρά της, τους συμμάχους της πως δεν σταματούν τους τζιχαντιστές πριν φύγουν από τις χώρες τους.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, φαίνεται πως η Άγκυρα άλλαξε πολιτική και συλλαμβάνει και απελαύνει τους υποψήφιους τζιχαντιστές. Οι Τούρκοι, αρχικά, έκλειναν τα μάτια, όσον αφορά τις κινήσεις των υποψήφιων μαχητών του Μετώπου αλ Νούσρα, ώστε να επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των υποψηφίων τζιχαντιστών που συλλαμβάνονται, οι υποψίες πως η Άγκυρα δεν κόπτεται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσει το ΙΚ, παραμένουν.
«Η Τουρκία κάνει περισσότερα από ότι έκανε πριν, αλλά υπάρχει και η καταγγελία των New York Times που γράφουν πως η Τουρκία προμηθεύει με εκρηκτικά το ΙΚ. Δεν πιστεύω πως η αντιμετώπιση του ΙΚ αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία. Εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων και δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα», δήλωσε κορυφαίος Τούρκος αμυντικός αναλυτής.
Η Τουρκία εξακολουθεί να αντιδρά στην αμερικανική απόφαση να θεωρεί πρωταρχικό αντίπαλο το ΙΚ και όχι το καθεστώς Άσαντ, τονίζοντας πως η κατάρρευση του Άσαντ θα δημιουργήσει κενό εξουσίας που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το ΙΚ.
Η διαφωνία αυτή υπονομεύει και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σύριων αντικαθεστωτικών εθελοντών. Βάσει συμφωνίας που υπεγράφη τον Φεβρουάριο, η Τουρκία ανέλαβε να εκπαιδεύσει 3.000 αντικαθεστωτικούς μαχητές. Ωστόσο, το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει επανειλημμένα ανατραπεί λόγω της επιμονής της Τουρκίας να χρησιμοποιηθούν οι εκπαιδευμένοι μαχητές κατά του Άσαντ και του ΙΚ.
Έτσι, η σημασία και της νέας συμφωνίας, όπως αναφέρουν αναλυτές, θα έχει περισσότερο ηθική σημασία, παρά πρακτική και στόχος της είναι, τελικά, να φέρει τους δύο, εν διαστάσει, συμμάχους και πάλι, όσο πιο κοντά γίνεται.http://www.defence-point.gr/news/?p=128482

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου