Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αιματηρές συγκρούσεις στα Σκόπια, εν μέσω πολιτικής κρίσης

Οι ειδικές δυνάμεις απομακρύνουν εσπευσμένα τους κατοίκους της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο | AP Photo/Visar Kryeziu
Συντάκτης: efsyn.gr
Οκτώ αστυνομικοί και 14 ένοπλοι σκοτώθηκαν, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Άλλοι 37 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των πολιτών. 
Η σύρραξη των ενόπλων με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έγινε σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης, την ώρα που τα Σκόπια βυθίζονται σε πολιτική κρίση.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους πολίτες της χώρας, αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις, αναφέροντας πως «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα. Όπως είπε, απώτερος στόχος των ενόπλων ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι 30 περίπου μέλη από την ομάδα των ενόπλων παραδόθηκαν στην αστυνομία, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους σε μάχες τους «τρομοκράτες» που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.


Ειδικές δυνάμεις στο Κουμάνοβο | AP Photo/Visar Kryeziu

Η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, κλαίγοντας χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου τους νεκρούς αστυνομικούς «ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα» και δήλωσε ότι η σύρραξη άρχισε στη διάρκεια επιχείρησης «σκούπας» των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Ντίβα Νασέλμπα στο δυτικό Κουμάνοβο.

Η αστυνομία -είπε η υπουργός- δέχθηκε επίθεση με αυτόματα όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι «τρομοκράτες», πρόσθεσε, που μπήκαν στα Σκόπια από γειτονική χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, σχεδίαζαν «να εκμεταλλευτούν την πολιτική κατάσταση και να εξαπολύσουν επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς». 


Μεταφορά τραυματισμένων αστυνομικών στο Κουμάνοβο | AP Photo/Visar Kryeziu

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που τα Σκόπια βυθίζονται στην πιο σοβαρή πολιτική κρίση από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατηγορούν η μία την άλλη για σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας προκειμένου να καταλάβουν ή να διατηρήσουν, αντίστοιχα, την εξουσία.

Μερικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές είναι διατεθειμένοι να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ αλβανοφώνων και μη, προκειμένου να πετύχουν τα σχέδιά τους. 

Το Κουμάνοβο, πόλη 80.000 κατοίκων, βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας και κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και τη Σερβία. Η περιοχή ήταν επίκεντρο εχθροπραξιών μεταξύ Αλβανόφωνων και κυβερνητικών δυνάμεων το 2001. 

Οι Αλβανόφωνοι, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ, πήραν τα όπλα τότε, απαιτώντας περισσότερα δικαιώματα. Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν μετά από έξι μήνες, όταν με τη μεσολάβηση της Δύσης εκχωρήθηκαν περισσότερα δικαιώματα στη μειονότητα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Σάσο Ορντανόβσκι, οι ένοπλοι που ευθύνονται για τις αιματηρές συγκρούσεις είναι μισθοφόροι. «Κάποιος τους πλήρωσε», είπε, «προκειμένου να αλλάξει το θέμα της συζήτησης για όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα». 

Η υπουργός Εσωτερικών, από την άλλη, υποστήριξε ότι οι ένοπλοι «βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια υποστηρικτών τους», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Τόσο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπία στα Σκόπια όσο και η αμερικανική πρεσβεία έκαναν έκκληση για ηρεμία, ενώ η γειτονική Σερβία αντέδρασε ενισχύοντας τις δυνάμεις της στα σύνορα, με τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.
Πολιτική κρίση

Την Παρασκευή χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την αστυνομική βία στη χώρα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, επικαλούμενος παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τη δολοφονία ενός 22χρονου το 2011 από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Οι συνομιλίες αυτές είναι μέρος μιας σειράς ηχογραφήσεων που ο Ζάεβ έχει δώσει στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν διαφθορά στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και κακοδιαχείριση κρατικών κονδυλίων και εγκληματική καταδίωξη των επικριτών της κυβέρνησης. 

Ο Ζάεβ ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολας Γκρούεφσκι, κρύβεται πίσω από τις παράνομες ηχογραφήσεις και λέει ότι έφθασαν στην κατοχή του από ανώνυμη πηγή. Ο Γκρούεφσκι τα διαψεύδει όλα, υποστηρίζει με τη σειρά του ότι οι ηχογραφήσεις αυτές είναι κατασκευασμένες με τη βοήθεια ξένων κατασκόπων και κατηγορεί τον Ζάεβ ότι σχεδιάζει πραξικόπημα. 

Ο Ζάεβ χθες έκανε μεν έκκληση για ηρεμία, αλλά είχε ήδη προσκαλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει πάλι κατά της κυβέρνησης στις 17 Μαΐου. 
Οι αιματηρές συγκρούσεις


AP Photo/Visar Kryeziu

Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωί του Σαββάτου μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο και κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους,

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, είχε απαγορεύσει στους κατοίκους της περιοχής να βγουν από τα σπίτια τους, αποκλείοντας την πρόσβαση και στους δημοσιογράφους.


AP Photo/Visar Kryeziu

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι, πέρα από τα θύματα, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές και σε σπίτια της συνοικίας.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ.
Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος χθες διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Στο συμβούλιο ασφαλείας, πέραν του κ.Ιβάνοφ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ προσκάλεσε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ.Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου