Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Διεθνής Άσκηση για την αντιμετώπιση "Ασύμμετρων Απειλών" στην Κύπρο

Image
Διεθνής άσκηση ξεκινά  στην Κύπρο σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η άσκηση που σχεδιάστηκε με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης [ΚΣΕΔ], της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας Κύπρου και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες , θα διεξαχθεί  και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών- Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.
Στο πλαίσιο της άσκησης,που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί , θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (SAR/E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.Σύμφωνα δε με σχετική ανακοίνωση, η άσκηση αρχίζει τη Δευτέρα  25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου 2015.
Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, μεγάλο φάσμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική και διεθνή συνεργασία (CIMIC).
-Η πρώτη φάση της άσκησης  θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις πραγματοποιείται τη Δευτέρα με εκτέλεση σεναρίου επί χάρτου με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών από 18 χώρες και άλλων ως παρατηρητές. 

-Η δεύτερη φάση της άσκησης, η οποία λαμβάνει χώρα την Τρίτη στο Λιμάνι της Λάρνακας, θα περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των 15 Υπηρεσιών της Δημοκρατίας και Πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο και θα την παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές.
-Η τρίτη φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (SAR/E-Δ) και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2015 υπό το συντονισμό του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης-ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο σενάρια SAR/E-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
Τα σενάρια θα συνάδουν και θα αποτελούν συνέχεια της πρώτης και δεύτερης φάσης, αναφορικά με τη δοκιμή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και εκκένωση αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από την Κύπρο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
-Η τελική, τέταρτη, φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου 2015 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου