Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Σουν Τσου: Τα αρχαιότερα βιβλία στρατιωτικής στρατηγικής στον κόσμο [Βίντεο]

Sun Tzu ta arxaiotera vivlia stratiotikis stratigikis ston kosmo
Σουν Τσου (κινέζικα: 孫子, πινγίν: Σουν Ζι) («Αφέντης Σουν») είναι ένας τιμητικός τίτλος που παραχωρήθηκε στον Σουν Βου (544 π.Χ. – 496 π.Χ.), τον συγγραφέα της Τέχνης του Πολέμου, ενός αρχαίου κινεζικού βιβλίου στρατιωτικής στρατηγικής με τεράστια επιρροή.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Σου Βου και γεννήθηκε στο Λήη Αν, του βασιλείου Τσίι, (σήμερα ονομάζεται Χούιμινγκ της Επαρχίας Σανγκτόνγκ).

Η ημερομηνία γέννησής του είναι περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα π.χ. Έγραψε το πολύ γνωστό βιβλίο, που αποτελείτε από 13 κεφάλαια και ονομάζεται « Τέχνη του Πολέμου».
Είναι το παλαιότερο χειρόγραφο για τις στρατιωτικές τακτικές από την αρχαία Κίνα, φέρεται να είναι γραμμένο τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ. από τον Κινέζο στρατηγό Σουν Τσου (γνωστό και Sunzi ή «Δάσκαλο Sun»).
Ο Σουν Τσου έγραψε:
Αυτός που καταλαβαίνει πότε μπορεί να δώσει μάχη και πότε δεν μπορεί, θα νικήσει.
Αυτός που ξέρει να χρησιμοποιεί, εξίσου καλά, μεγάλες και μικρές δυνάμεις, θα νικήσει .
Αυτός του οποίου το στράτευμα είναι ενωμένο και έχει κοινούς στόχους, θα νικήσει.
Αυτός του οποίου οι στρατηγοί είναι ικανοί και δεν δέχονται τις παρεμβάσεις του ηγεμόνα, θα νικήσει.

Sun Tzu ta arxaiotera vivlia stratiotikis stratigikis ston kosmo 1
Ο Sima Qian, ένας βιογράφος που έγραφε τον 2ο αιώνα π.Χ. περίπου, αποδέχθηκε την ικανότητά του Σουν Τσου να μοιράζει τις στρατιωτικές συμβουλές του με τον ισχυρισμό ότι ο στρατηγός νίκησε ένα στρατό 10 φορές μεγαλύτερο από τον δικό του στη Μάχη της Boju. Ο Sima Qian έκανε πολλά για να εδραιωθεί η φήμη της σκληρότητας του Σουν Τσου.
Ένα επεισόδιο είναι που ξεχωρίζει ιδιαίτερα: Σύμφωνα με τον Sima Qian, ο βασιλιάς του Γου είπε στον Σουν Τσου ότι είχε διαβάσει την πραγματεία και ήθελε να δοκιμάσει τις θεωρίες του. Ο βασιλιάς ρώτησε αν οι συμβουλές του για τη διαχείριση των στρατιωτών θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις γυναίκες. Ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.
Για να το αποδείξει, 180 παλλακίδες του βασιλιά μεταφέρθηκαν στην αυλή και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μαζί με τις δύο αγαπημένες παλλακίδες του βασιλιά ως επικεφαλής, δόθηκαν λόγχες σε όλες τις γυναίκες.
Ο στρατηγός άρχισε να δίνει βασικά παραγγέλματα στις γυναίκες, αλλά αρχικά οι γυναίκες γέλασαν. «Αν οι διαταγές δεν είναι σαφείς και διακριτές, αν τα παραγγέλματα δεν είναι κατανοητά, τότε φταίει ο στρατηγός», είπε. Προσπάθησε ξανά και έλαβε σαν απάντησε περισσότερα γέλια.
«Αλλά αν οι διαταγές του είναι σαφείς, και οι στρατιώτες, ωστόσο, παρακούσουν, τότε φταίνε οι αξιωματικού του», είπε. Ως τιμωρία, ο Σουν Τσου διέταξε να αποκεφαλιστούν επί τόπου οι δυο παλλακίδες που ήταν επικεφαλής, μπροστά στον ίδιο τον βασιλιά. Άλλες γυναίκες αναγκάστηκαν να παίρνουν τις θέσεις τους. Την επόμενη φορά που οι παλλακίδες έλαβαν μια διαταγή, εκτέλεσαν με ακρίβεια αλλά τρομοκρατημένες.
Sun Tzu ta arxaiotera vivlia stratiotikis stratigikis ston kosmo 2
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Τους στρατιώτες θα πρέπει να τους μεταχειρίζεσαι στην αρχή με καλοσύνη, αλλά ταυτόχρονα να τους έχεις υπό τον έλεγχό σου με σιδερένια πειθαρχία» Σουν Τζου.
Ο Σουν Τζου δεν έγινε ωστόσο γνωστός από τις στρατιωτικές του επιτυχίες αλλά από την συγγραφή του πονήματός του «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ».
Το έργο αυτό που αποτελείται από δεκατρία κεφάλαια είναι ένα βιβλίο που μιλά για δόρατα και σπαθιά αλλά είναι τόσο επίκαιρο και σύγχρονο ώστε αποτελεί βασικό εγχειρίδιο των μελετητών της στρατιωτικής τέχνης και των αξιωματικών όλων των σύγχρονων στρατών.
«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» μεταφράστηκε από τα Κινέζικα στα Γαλλικά από τον Ιησουΐτη μοναχό Amiot το 1772 .
Sun Tzu 0
Άγαλμα του Σουν Τζου 

Όταν γνωρίζεις καλά τον εχθρό και γνωρίζεις και τον εαυ­τό σου καλά, μπορείς να δώσεις εκατό μάχες και να κερ­δίσεις και τις εκατό.

Πύλη Αποκάλυψης http://pyli-apokalypseis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου