Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Επίσημες δηλώσεις για εμπλοκή ΗΠΑ, περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Οι κινεζικές κινήσεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού έχουν μεγιστοποιήσει την ανάγκη αμερικανικής εμπλοκής εκεί, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ από το Περλ Χάρμπορ, έναν τόπο με πολλούς συμβολισμούς.
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η βασική εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας στην περιοχή, για τις δεκαετίες που έρχονται, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός και είπε πως η κινεζική επιθετικότητα έχει φέρει τις χώρες της περιοχής πιο κοντά μεταξύ τους.

Η κινεζική επιθετικότητα, είπε, είναι εκτός της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνώς παραδεδεγμένου τρόπου επίλυσης των διαφορών. Ο Κάρτερ προειδοποίησε την Κίνα να μην στρατικοποιήσει τη Νότια Κινεζική θάλασσα, δημιουργώντας βάσεις σε διαφιλονικούμενα νησιά και νησίδες.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πετούν, θα πλέουν και θα επιχειρούν στην Κινεζική θάλασσα, όπως επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, όπως πράττουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός υπουργός, απαντώντας στις κινεζικές απόπειρες να αποτρέψουν πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών επιτήρησης πάνω από τις περιοχές της Νότιας Κινεζικής θάλασσας που διεκδικεί η Κίνα.
Η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά, επί υπαρχόντων υφάλων, ώστε να ασκήσει κυριαρχία σε μια θαλάσσια έκταση της οποίας το 90% διεκδικεί. Απέναντι στις κινεζικές διεκδικήσεις βρίσκονται η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και, ανατολικότερα, και η Ιαπωνία.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου