Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Αντιφασιστική και Αντιπολεμική Οργάνωση Νέων Μυτιλήνης

Η ανησυχία για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη είναι διαχρονική | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Συντάκτης: Αριστείδης Καλάργαλης*
Στις 9 Μαΐου 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Ετσι τερματίστηκε ο μεγαλύτερος και αιματηρότερος πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, δημιούργημα της φασιστικής ιδεολογίας. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να αποτρέψουμε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και τον πόλεμο, γιατί ο φασισμός και η άνοδός του στην εξουσία γίνεται μέσα από μακρόχρονη διαδικασία. 
Τον Ιούλιο του 1934 οι νέοι της Λέσβου προβληματίζονταν κι ανησυχούσαν για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και τον διαφαινόμενο πόλεμο. Δημιούργησαν λοιπόν την Αντιφασιστική και Αντιπολεμική Οργάνωση Νέων Μυτιλήνης, συγκεντρώνονταν σε καφενεία και κινηματοθέατρα και έκαναν δημόσια έκκληση κατά του πολέμου. Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ιστορικό και δυσεύρετο κείμενο, την έκκληση των νέων της Λέσβου, την οποία απηύθυναν δημόσια στις 31 Ιουλίου 1934 στους κατοίκους του νησιού.

«Εκκληση

Προς όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό της Μυτιλήνης

Η 1η Αυγούστου είναι μια διεθνής αντιπολεμική μέρα. Σ’ όλο τον κόσμο, τη μέρα τούτη, οι δρόμοι θ’ αντηχάνε από τα αντιπολεμικά συνθήματα που βροντοφωνάζουν αδερφωμένοι οι εργάτες και οι αγρότες, οι διανοούμενοι και οι επαγγελματίες, όλοι οι τίμιοι και ανυστερόβουλοι εχθροί του πολέμου. Εφέτος ο γιορτασμός της αντιπολεμικής μέρας έχει ιδιαίτερη σημασία· μέσα στην ηλεχτρισμένη ατμόσφαιρα των ωριμασμένων πιθανοτήτων του πολέμου και στο αποκορύφωμα των πολεμικών εξοπλισμών και της σοβινιστικής προπαγάνδας. Τα δέκα εκατομμύρια των σκοτωμένων και τα 20 εκατομμύρια των σακάτηδων του τελευταίου πολέμου ποιος μπορεί να τα ξεχάσει! Τα θύματα του καινούριου πολέμου που θα ’ναι ένας ίλιγγος εκατομμυρίων, με την τελειοποιημένη στρατιωτική τεχνική και τα πιο απίστευτης καταστροφικότητας χημικά όπλα, ποιος δεν μπορεί να τα φανταστεί.

Κι ενώ οι πολεμικές συμμαχίες απλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο σαν θανάσιμα δίχτυα της πιο ύπουλης αράχνης του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού.

Ενώ οι εφημερίδες μιλάνε με την μεγαλύτερη απάθεια και ασυγκινησία σα να πρόκειται για κανένα εντομοκτόνο, για την “ακτίνα θανάτου” που θα στέλνει το θάνατο από χιλιάδες μίλια μακριά σ’ ολόκληρες πόλεις κατά τον ίδιο τρόπον που το ραδιόφωνο στέλνει τη μουσική του από μακρινούς ραδιοπομπούς.

Ενώ ο πόλεμος άναψε κιόλας στην Κίνα και στην Αραβία, στο Μαρόκο και στη Ν. Αμερική και ο παγκόσμιος πόλεμος είναι ζήτημα σπινθήρος κοντά στην πυριτιδαποθήκη που λέγεται “Ευρώπη”.

Την ίδια στιγμή όλοι οι εχθροί του πολέμου, όλοι οι μελλοθάνατοι του νέου μακελειού ξυπνάνε από την ψευδαπάτη της “ειρήνης”, κινούνται, οργανώνονται και κάνουν αρίθμηση των δυνάμεών τους.

Μανάδες, χήρες και ορφανά, εσείς που χάσατε τη χαρά της ζωής είσαστε για μας το καλύτερο επιχείρημα κατά του πολέμου.

Παλαιοί Πολεμιστές, εσείς που στο άκουσμα της λέξης “Πόλεμος” βρικολακιάζουν στην μνήμη σας οι πιο φρικαλέες εικόνες και σας χτυπάει απαίσια πτωμαΐνη των μαχών, είσαστε για την πάλη των νέων οι πατρικοί καθοδηγητές και σύμμαχοι που θα μας την μετοχετεύσετε σε νικηφόρους αγώνες.

Νέοι και νέες κάθε τάξης και κάθε ιδεολογίας. Διατρανώστε τον αποτροπιασμό σας κατά του πολέμου. Πυκνώστε τις φάλαγγές μας. Προσχωρήστε στις αντιφασιστικές και αντιπολεμικές ομάδες της συνοικίας σας. Το σύνθημά μας: Πόλεμος κατά του Πολέμου»
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου