Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Και οι Αμερικανοί πολλαπλασιάζουν τις πωλήσεις όπλων στη Μ.Ανατολή: Βόμβες και πύραυλοι για το Ισραήλ ε/π για τη Σαουδική Αραβία

Βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ και ελικόπτερα στη Σαουδική Αραβία πωλούν οι ΗΠΑ, σε δύο συμβόλαια ύψος περί τα 2 δισ. δολάρια, έκαστο. Αξίζει να σημειωθεί πως Ισραήλ και Σαουδική Αραβία είναι οι δύο χώρες που ανησυχούν περισσότερο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχουν αντιδράσει εντονότερα στην προσωρινή, σχετική, συμφωνία με την Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα το Ισραήλ θα προμηθευτεί 3.000 πυραύλους Hellfire, 250 πυραύλους αέρος-αέρος, 4.100 αεροπορικές βόμβες, αλλά και 50 βόμβες BLU-113, βαθιάς διείσδυσης, ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ, υπενθυμίζεται, έχει διακηρύξει, πανταχόθεν, την πρόθεσή του να ενεργήσει ακόμα και μονομερώς κατά του Ιράν, εφόσον κρίνει ότι απειλείται η εθνική του ασφάλεια. Επίσης, το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει την συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας επί του προκειμένου, έχοντας εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των μαχητικών του από τον σαουδαραβικό εναέριο χώρο.
Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, αυτή πρόκειται να προμηθευτεί 10 ελικόπτερα Seahawk MH-60R, με πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό και 38 πυραύλους Hellfire. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ίσως τον καλύτερο πελάτη των ΗΠΑ, έχοντας συμφωνήσει σε εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 90 δισ. δολαρίων, στο διάστημα 2010-14.K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου