Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

 Ισραήλ: Ανακλήθηκε η απαγόρευση της επιβίβασης Παλαιστινίων στα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς

Στην ανάκληση της απόφασης να μην επιβαίνουν οι Παλαιστίνιοι σε λεωφορεία που χρησιμοποιούν Ισραηλινοί, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργόςΜπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησής του να επιβάλλει αυτό το -ρατσιστικού χαρακτήρα- μέτρο. Νωρίτερα αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης, που πηγαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν, δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Στο πλαίσιο «ενός πιλοτικού προγράμματος που θα διαρκέσει τρεις μήνες, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από σήμερα να επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω του ίδιου σημείου διέλευσης, για να παίρνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας - Σαμάρειας» (της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης), είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Περιθωριοποίηση των Παλαιστινίων
Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ, θα έπρεπε να περνούν από τέσσερα σημεία ελέγχου για να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους, και στη συνέχεια μέσω των ίδιων σημείων διέλευσης να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Παρομοίως, κατά την επιστροφή τους στη Δυτική Όχθη, θα έπρεπε να παίρνουν παλαιστινιακά λεωφορεία για να φθάνουν στο σπίτι τους, και όχι πλέον ισραηλινά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, αποφάσισε το μέτρο, προκειμένου να «αντλήσει τα διδάγματα της εμπειρίας αυτής στο τέλος της τρίμηνης αυτής δοκιμαστικής περιόδου». Κατά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, το μέτρο θα επέτρεπε «τον καλύτερο έλεγχο των Παλαιστινίων και αυτών που βγαίνουν από το Ισραήλ, καθώς και τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας».
Μέθοδοι απαρτχάιντ
Βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Εστία», του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μορντεχάι Γιογκέβ, εξήγησε στο ραδιόφωνο ότι επί τρία χρόνια διεξήγαγε εκστρατεία μαζί με άλλους εκπροσώπους των εποίκων, με στόχο την απαγόρευση της πρόσβασης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά λεωφορεία.
«Επιστρέφοντας από τη δουλειά, οι Παλαιστίνιοι γεμίζουν τα λεωφορεία τόσο πολύ, που δεν υπάρχει πια θέση για τους Ισραηλινούς. Επιπλέον, οι Ισραηλινές, κυρίως όσες υπηρετούν στον στρατό, πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής επίθεσης», δήλωσε ο Γιογκέβ, το κόμμα του οποίου ενθαρρύνει την εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας του Ισραήλ, 92.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται νόμιμα ή παράνομα στο Ισραήλ.http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου