Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η στρατιωτικοποίηση των Σκανδιναβικών χωρών κοστίζει πολλά σε χρήμα και αίμα

Ραγδαία αύξηση πολεμικών δαπανών-Υποχρεωτική Στράτευση νεολαίας-Συγκρότηση Τοπικού ΝΑΤΟ

ImageΣε περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπου ιδιαίτερα στην Αρκτική συγκρούονται γεωστρατηγικά συμφέροντα τόσο των γειτονικών χωρών όσο και των ΗΠΑ-Ρωσίας, η προβολή της ρωσικής απειλής αποτελεί το βασικό προπαγανδιστικό μέσο για να απαιτηθούν σοβαρότατες θυσίες από την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας. 
1. ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ενώ λοιπόν η ανεργία πλήττει ολοένα μεγαλύτερα τμήματα του κόσμου της εργασίας, ο οποίος απαξιώνεται από τους σύγχρονους όρους απόσπασης υπεραξίας, που διαμορφώνουν πλέον την εικόνα ενός εργασιακού και κοινωνικό μεσαίωνα, οι κυβερνήσεις Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Δανίας δείχνουν αποφασισμένες να κλιμακώσουν τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Το συνολικό ύψος των πολεμικών αυτών προγραμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 δισ. Δολαρίων, μέχρι το 2030!
Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν προμήθεια νέων μαχητικών, νέων πλοίων επιφανείας, την ενδυνάμωση της αντιαεροπορικής άμυνας, τον εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων και του αυτοκινούμενου πυροβολικού και τον εκσυγχρονισμό, αλλά και τη ναυπήγηση υποβρυχίων.
Και πάλι οι αστικές τάξεις προπαγανδίζουν την εξυπηρέτηση των δογμάτων Άμυνας/Ασφάλειας, απαιτώντας «εθνική ενότητα» και νέες θυσίες από την εργατική τάξη! Η Σουηδία μόνο σχεδιάζει να δαπανήσει, έως το 2030, 15 δισ. δολάρια. Η Νορβηγία επίσης θα δαπανήσει μόνο για την προμήθεια των μαχητικών F-35, 40 δισ. δολάρια. Άλλα 500 εκατ. δολάρια θα δαπανήσει για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 που διαθέτει, ενώ 1,32 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου CV 90. Η Φινλανδία σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τα 60 μαχητικά F/A -18 Hornet που διαθέτει, ώστε να παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι το 2030. Το πρόγραμμα αυτό έχει ύψος 2,2 δισ. δολάρια. Σύντομα δε θα προκηρύξει και διαγωνισμό για την απόκτηση νέου μαχητικού. Η Δανία επίσης θα προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση 48 νέων μαχητικών, εντός του 2015, σε ένα πρόγραμμα κόστους 4,5 δισ. δολαρίων, αν και ο αριθμός των νέων μαχητικών μπορεί να είναι μικρότερος. Η Δανία δε, συμφώνησε ήδη την αγορά 206 τεθωρακισμένων οχημάτων MOWAG Piranha 5 8×8, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλα 450.

2. ΑΝΟΔΟΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Όπως αναφέρθηκε από τα φινλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, 900.000 έφεδροι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ηλικίας μεταξύ 20-60 ετών, θα πρέπει να λάβουν από το Υπουργείο Άμυνας ταδυχρομικώς, αρχίζοντας από τον Μάιο 2015, έγγραφη ειδοποίηση της δράσης που κάθε έφεδρος πρέπει να αναλάβει σε περίπτωση «κρίσης» (που να παρουσιαστεί, χώροι συγκέντρωσης και διασποράς, από ποιες υπηρεσίες να πάρει τα όπλα του σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης κ.ο.κ). Οι ίδιοι έφεδροι, με την ίδια επιστολή θα κληθούν επίσης να ενημερώνουν τις αρχές για τον σημερινό τόπο διαμονής τους, την κατάσταση της υγείας τους και των λοιπών δεξιοτήτων. Το ενημερωτικό δελτίο ξεκίνησε να αποστέλλεται από την 1η Μαΐου. Ταυτόχρονα, από τις 27 Απριλίου 2015, το Υπουργείο Άμυνας στο Ελσίνκι ξεκίνησε με την παρουσία ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος τους εφέδρους με την υπενθύμιση ότι «η στρατολόγηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής ικανότητας της Φινλανδίας». Νωρίτερα, τον Απρίλιο, με έντεχνο τρόπο αποκάλυψε την αιτία αυτών των επιλογών,ο Φιλανδός υπουργός Άμυνας Καρλ Χέγκλουντ όταν είπε ότι αυτή η εκστρατεία του Υπουργείου του δεν έχει τίποτα να κάνει με τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία ή με την κρίση στην Ουκρανία. «Πολλοί έφεδροι ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τι καθήκοντα πρέπει να εκτελέσουν, αλλά και για να έχουν τα κίνητρα να είναι μέρος του αμυντικού συστήματος αυτής της χώρας. Είναι, επομένως, καλό που μπορούμε να τους δώσουμε μια τακτική ενημέρωση σχετικά με το τι σχέδια υπάρχουν» - είπε ο υπουργός.
Επίσης, η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στράτευση, για πρώτη φορά από το 2008, καθώς την είχε καταργήσει τέσσερα χρόνια μετά την εισδοχή της στο NATO. όπως ανακοίνωσε το γραφείο της προέδρου της χώρας, «εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών στο Βίλνιους για τις ενέργειες της Ρωσίας και τη στάση της έναντι των κρατών της Βαλτικής». «Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση και τις απειλές για την ασφάλεια του κράτους, αποφάσισε ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η λιθουανική προεδρία. Ο στρατός της χώρας διαθέτει σήμερα 8.000 άνδρες, στους οποίους προστίθενται περίπου 4.500 έφεδροι
Η αστική προπαγάνδα για να πείσει για την ρωσική απειλή και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων διαδίδει μέσω των ΜΜΕ και ενσωματωμένων καθεστωτικών αναλυτών ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη Βαλτική χρησιμοποιώντας τις ρωσικές μειονότητες, την ενεργειακή πολιτική ή ακόμη και τις ψηφιακές υποδομές, θέτοντας σε δοκιμασία την ικανότητα του NATO να υπερασπιστεί τα μικρότερα κράτη μέλη του».
Η στράτευση των Λιθουανών θα ανανεωθεί για μια πενταετή περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Το σχέδιο της προεδρίας, που η Βουλή της Λιθουανίας θα χρειαστεί να το εγκρίνει, προβλέπει ότι προσκλήσεις στρατευσίμων για κατάταξη θα αποστέλλονται σε περίπου 3.500 Λιθουανούς ηλικίας 19 ως 26 ετών κατ' έτος, ενώ η περίοδος της στρατιωτικής θητείας θα είναι εννιάμηνη. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών του 2015 θα κληθεί να παρουσιαστεί στα στρατόπεδα το φθινόπωρο.
Στις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις για την ζωή της νεολαίας πρέπει να προσθέσουμε ότι πρόσφατα το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε νόμο που θεσπίζει την υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε ιστορική η υπουργός Άμυνας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016. Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο», έκρινε η Έρικσεν
Η Νορβηγία με το νόμο αυτό γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στον στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976. Σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις. Η θητεία τυπικά είναι 12 μήνες.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνουν αυτές οι πολύ σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, θυμίζουμε ότι εκτός Ευρώπης, μόνο το Ισραήλ έχει θεσπίσει επίσης την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες και τις γυναίκες. Το κράτος Τρομοκράτης της Μέσης Ανατολής που έχει υποβάλλει τον πληθυσμό του σε μια πολεμική καθημερινότητα για να εξυπηρετήσει τον ιμπεριαλιστικό του ρόλο στην περιοχή και να διαιωνίσει την Κατοχή της Παλαιστίνης, επιβάλλοντας καθεστώτος Απαρχάιντ, στυγνής εκμετάλλευσης-καταπίεσης στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό. 

3. ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ «ΤΟΠΙΚΟΥ ΝΑΤΟ»!
Όπως αναφέρουν αναλυτές, η συμφωνία κοινής αμυντικής συνεργασίας των Σκανδιναβικών χωρών θα επεκταθεί και θα περιλάβει και τις Βαλτικές χώρες, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, η οποία πιθανόν να εξελιχθεί σε μια λειτουργική αμυντική ένωση, προς αντιμετώπιση από κοινού, των περιφερειακών απειλών. Σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των Σκανδιναβικών χωρών στη Σουηδία, αποφασίστηκε η μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία να επεκταθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και την από κοινού επιτήρηση της περιοχής. Στη συνάντηση των υπουργών η Ρωσία χαρακτηρίστηκε ως ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής και η αντιμετώπιση τυχόν ρωσικών κινήσεων αποτέλεσε τη βασική αιτία σχηματισμού του κοινού σκανδιναβικού μετώπου. «Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει την βασικότερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια η κατάσταση ασφάλειας στις Σκανδιναβικές χώρες χειροτέρευσε, υποχρεώνοντάς μας να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις ή επεισόδια», αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών. Στόχος είναι η ισχυροποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων των Σκανδιναβικών χωρών, ως μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού αμυντικού συστήματος. «Η κοινή μας αμυντική συνεργασία προσφέρει ισχύ και ασφάλεια και βελτιώνει την δυνατότητα ταχείας αντίδρασης», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.
Στη Μόσχα, πολιτικοί και στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η κοινή σκανδιναβική πολιτική άμυνας αποτελεί ένδειξη πως το ΝΑΤΟ επιχειρεί να διεισδύσει στις ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία και θεωρούν πως η κίνηση των Σκανδιναβών στρέφεται εναντίον της.
Όμως και το ίδιο το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς την παρουσία του στην περιοχή, κλιμακώνοντας τις πολεμικές προετοιμασίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μεγάλης κλίμακας άσκηση, με την επωνυμία «Ακανθόχοιρος 2015», που διεξάγεται στην Εσθονία. Στη άσκηση μετέχουν 13.000 άνδρες, κυρίως Εσθονοί, του τακτικού στρατού, της εθνοφρουράς και του εθελοντικού σώματος Kaitseliit, αλλά και μικρές αμερικανικές δυνάμεις, συγκείμενες από ουλαμό αρμάτων Μ1 Abrams και δύο αεροκίνητα τμήματα. Στην άσκηση μετέχουν επίσης ένας βρετανικός και ένας βελγικός λόχος πεζικού και γερμανικό τμήμα αντιαεροπορικού πυροβολικού. Από αέρος θα μετέχουν Νατοϊκά μαχητικά, τα οποία σταθμεύουν στη Βαλτική στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου.
Από τα παραπάνω δικαιώνεται η πολιτική εκτίμηση ότι ο πόλεμος υπήρξε πάντα η καλύτερη διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση. 70 χρόνια από την ήττα του Ναζισμού, που ακολουθήθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, την επιβολή της Νέας καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων και «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο κόσμος της εργασίας γίνεται κρέας στα κανόνια τους και ζει ως σύγχρονος δούλος για να εξασφαλιστούν τα μέγιστα ποσοστά κερδοφορίας, ο έλεγχος πηγών πλούτου και δρόμων ενέργειας. 
Είναι κάτι που το γνωρίζει καλά και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για αυτό διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με επίκεντρο τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, εντείνει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις προσλήψεις μισθοφόρων. Όμως η εξυπηρέτηση των τυχοδιωκτικών σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης, το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της αστικής Άμυνας και Ασφάλειας, η συμμετοχή τους σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και οι πολεμικές προετοιμασίες, κοστίζουν ακριβά όχι μόνο σε ευρώ, αλλά και σε αίμα. Ποιος ξεχνά τους νεκρούς πιλότους που σκοτώθηκαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, με σενάριο αεροπορική επίθεση στην Ρωσία. Τους κομματιασμένους Πεζοναύτες στο Βόλο, τις αυτοκτονίες φαντάρων και την αδιαφορία για την ζωή μας.
Είναι λοιπόν τεράστια ανάγκη για τους εργαζόμενους και την νεολαία η συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος, με έντονα αντιπολεμικά και αντιμιλιταριστικά χαρακτηριστικά.
Ο δικός μας πόλεμος γίνεται εδώ, για το μπλοκάρισμα της πολεμικής-κατασταλτικής στρατιωτικής μηχανής, των εξοπλισμών και των μισθοφόρων, για την έξοδο και τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου