Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

NΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ Η WAFAE CHARAF ΚΑΙ Ο OUSSAMA HOUSNE, ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Το 2014, η 27χρονη μαροκινή ακτιβίστρια Wafae Charaf καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση εξαιτίας της καταγγελίας της ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων, μετά από τη συμμετοχή της σε διαμαρτυρία. Όταν ο 22χρονος Oussama Housne έκανε το ίδιο, τιμωρήθηκε με 3 χρόνια φυλάκισης. Και οι δύο καταδικάστηκαν για «ψευδή καταγγελία» βασανιστηρίων καθώς και για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος των αστυνομικών αρχών του Μαρόκο, αν και κανείς εκ των δύο δεν είχε απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της αστυνομίας. Η Διεθνής Αμνηστία τους θεωρεί κρατούμενους συνείδησης.
Η καταδίκη των Wafae Charaf και Oussama Housne στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε οποιονδήποτε έχει υπάρξει θύμα βασανιστηρίων και σκέφτεται να διαμαρτυρηθεί για την κακομεταχείριση του, πως είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στη φυλακή για αυτό. Ωστόσο, τα βασανιστήρια θα σταματήσουν μόνο όταν τα θύματα μπορέσουν να μιλήσουν άφοβα επιζητώντας δικαιοσύνη.
Δράσε τώρα και ζήτα την απελευθέρωση των Wafae Charaf και Oussama Housne.
Στείλτε το μήνυμα αυτό Εξοχότατε, Σας γράφω σχετικά με τη Wafae Charaf και τον Oussama Housne, που καταδικάστηκαν το 2014 σε δύο και τρία χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα για «ψευδή καταγγελία» βασανιστηρίων και συκοφαντία. Τα θύματα και οι μάρτυρες των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης πρέπει να προστατεύονται από αντίποινα ή εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για ποινική δίωξη λόγω υποβολής καταγγελίας. Τα βασανιστήρια θα σταματήσουν μόνο όταν τα θύματα θα μπορούν με ασφάλεια να καταγγείλουν τις παραβιάσεις και οι φερόμενοι ως δράστες θα μπορούν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σας καλώ:
Να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Wafae Charaf και Oussama Housne.
Να λάβετε αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των διαμαρτυρόμενων, των μαρτύρων και άλλων ατόμων που καταγγέλλουν βασανιστήρια, από αντίποινα και εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για ποινική δίωξη. Μεταξύ άλλων να καταργηθούν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούν τη συκοφαντία και την προσβολή δημοσίων υπαλλήλων.
Να διασφαλίσετε ότι όλες οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση διερευνώνται άμεσα, αμερόληπτα, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά.Με εκτίμηση,
http://www.amnesty.org.gr/stop-torture-morocco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου