Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ-Τουρκία: Συνέχεια στο αντάρτικο αποφάσισε το PKK

Αφού η Τουρκία δεν προχώρησε στα συμφωνηθέντα, αναγκαία βήματα για να επιτευχθεί ειρήνη, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) αποφάσισε να μην καταθέσει τα όπλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του KCK, του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.
«Συνάντηση για την επίτευξη συμφωνίας κατάθεσης των όπλων δεν υπάρχει στην ατζέντα μας, καθώς, αυτή την στιγμή, η διαδικασία δεν προχωρά και δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα», δήλωσε ο Μπεσέ Χοζάτ, ένας εκ των ηγετών του εκτελεστικού συμβουλίου του KCK, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του ΡΚΚ, που εκπέμπει από την Ευρώπη.

Ο Χοζάτ είπε πως το ΡΚΚ είχε συμφωνήσει στην προώθηση του διαλόγου, με τελικό σκοπό την κατάθεση των όπλων, στην Τουρκία, μόνο αν η τουρκική κυβέρνηση ελάμβανε μια σειρά μέτρων. Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε, ούτε καν επαφή με τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν δεν υπήρξε τον περασμένο μήνα.
Ο Οτσαλάν, από τη φυλακή του στο Ιμραλί, είχε καλέσει το ΡΚΚ να συζητήσει τα περί κατάθεσης των όπλων του, μέσω μηνύματός του που αναγνώστηκε από το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP). Ο διάλογος για την κατάθεση των όπλων θα ξεκινούσε αν η Τουρκία κάλυπτε 10 βασικούς όρους των Κούρδων.
Η διαδικασία όμως σταμάτησε, μετά την φραστική επίθεση του Ερντογάν κατά του HDP και την άρνησή του να σχηματίσει μια επιτροπή ελέγχου προόδου των διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν είχε αρνηθεί, μάλιστα, πως υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία.
Ο Χοζάτ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει τους 10 όρους και επιτρέψει τον σχηματισμό της επιτροπής ελέγχου. Μια συμφωνία που θα προκύψει, υπό τους όρους αυτούς, θα πρέπει κατόπιν να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου