Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μυστικό σχέδιο για Ευρώπη 2 ταχυτήτων


Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας Die Zeit, Μέρκελ και Ολάντ έχουν συμφωνήσει ότι η Κομισιόν θα χαράσσει στο μέλλον τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης |EUROKINISSI
Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Εφημερίδα των Συντακτών
Σαρωτικές αλλαγές στη δομή της ευρωζώνης με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερων εξουσιών σε λιγότερα χέρια και τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων προωθούν Γερμανία και Γαλλία. Μυστικό έγγραφο το οποίο συνέταξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -το οποίο αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Zeit- προβλέπει σειρά ριζικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο των δύο ηγετών προβλέπει τακτικότερες συνόδους κορυφής των χωρών-μελών του ευρώ, διεύρυνση του πεδίου δράσης του Eurogroup με ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου του και των πόρων που έχει στη διάθεσή του, αλλά και ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν
Σύμφωνα με το κείμενο, η Κομισιόν θα χαράσσει στο μέλλον τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, οι οποίες θα εγκρίνονται κάθε χρόνο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών σε σύνοδο κορυφής. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ειδικών δομών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, με σκοπό να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των νέων εξουσιών.
Οι κανόνες που θα υιοθετηθούν θα είναι «υποχρεωτικοί» για τις χώρες-μέλη, αλλά και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη.
Η πρόταση των δύο ηγετών θυμίζει αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη δεκαετία του 1990 για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πυρήνα και ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, αυτήν του σκληρού πυρήνα, η οποία θα δεσμεύεται από ένα ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο, και την άλλη των υπόλοιπων χωρών, που θα διατηρούν χαλαρότερους δεσμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τον πυρήνα.
Οι χώρες που θα ανήκουν στον πυρήνα θα πρέπει, σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σχέδιο, να ακολουθούν αυστηρή πολιτική. Το μυστικό σχέδιο που περιγράφει η χθεσινή Zeit αναμένεται να υποβάλει η Ανγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου