Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πυρετός στρατολογήσεων

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε δηλώσει ότι μεταξύ των ξένων εθελοντών στη Συρία είναι 150 Αμερικανοί, 700 Βρετανοί και 3.400 Ευρωπαίοι | AP PHOTO, FILE
Στον μισό πλανήτη έχει εξαπλωθεί η επιρροή του «Ισλαμικού κράτους», της Αλ Κάιντα, της Τζάμσχατ αλ Νούσρα και των άλλων μικρότερων ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ξένοι εθελοντές οι οποίοι πολεμούν στις τάξεις των εξτρεμιστικών σουνιτικών ένοπλων ομάδων προέρχονται από 100 χώρες. Αρχικά, οι ξένοι εθελοντές ήταν πολίτες αραβικών κρατών, της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, όμως σήμερα προέρχονται ακόμη κι από τη Χιλή, τη Φινλανδία ή τις εξωτικές Μαλδίβες.
Η εκτίμηση είναι πως 25.000 έως 30.000 ξένοι εθελοντές βρίσκονται σήμερα στα πεδία των μαχών, κυρίως στη Συρία (στην οποία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ξένων εθελοντών έχει φτάσει τους 22.000), το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Κένυα και τη Βόρεια Αφρική, ενώ ο αριθμός των εθελοντών έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 70% και «αποτελούν μια άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη απειλή ασφαλείας».
Μόνο στο Αφγανιστάν πολεμούν 6.500 ξένοι, ενώ 200 βρίσκονται στο Ουζμπεκιστάν και άλλοι 150 στη βορειοδυτική Κίνα.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως δεν έχουν μελετηθεί και κατανοηθεί επαρκώς τα αίτια αυτής της έντονης και αυξητικής ριζοσπαστικοποίησης, ωστόσο «το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη στρατολόγηση νέων μελών.
Ως σημαντικότερη χώρα εκπαίδευσης των τρομοκρατών θεωρείται σήμερα η Λιβύη, από όπου οι ξένοι εθελοντές, μετά την εκπαίδευσή τους, αναχωρούν για άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, τη Συρία και το Ιράκ.

Λιβύη, η τρομομάνα

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Τζέιμς Κλάπερ, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι μεταξύ των ξένων εθελοντών στη Συρία είναι 150 Αμερικανοί, 700 Βρετανοί και 3.400 Ευρωπαίοι.
Η συμμετοχή τους στον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ περιγράφεται ως «μεταπτυχιακό» του τρόμου και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για την ασφάλεια των χωρών προέλευσης, όταν οι ξένοι εθελοντές επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Ως πλέον ευάλωτες θεωρούνται η Γαλλία, η Ρωσία, το Μαρόκο και η Τυνησία.
Ο,τι ήταν το Αφγανιστάν τη δεκαετία του ‘90 είναι σήμερα η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη, ένας μαγνήτης για τους εξτρεμιστές αλλά και ένα σχολείο, καταλήγει η έκθεση και επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες έχουν πλέον ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνεχώς βαθαίνει και εξαπλώνεται.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει τον Σεπτέμβριο απόφαση με την οποία ζητούσε από τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού να περάσουν νέους νόμους σύμφωνα με τους οποίους η στρατολόγηση ξένων εθελοντών, η οικονομική βοήθεια προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και η μετάβαση πολιτών σε πεδία μαχών θα χαρακτηρίζονται και θα διώκονται ως σοβαρές αξιόποινες πράξεις.
Ομως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να περιοριστούν η οικονομική αυτάρκεια αυτών των οργανώσεων και η μετάβαση εθελοντών ειδικά προς τη Συρία και το Ιράκ, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.
Αντιθέτως, η ροή εθελοντών έχει αυξηθεί, χωρίς να διαφαίνεται καμία μείωση για το άμεσο μέλλον, ενώ νέο φαινόμενο είναι και η μεγάλη αύξηση των γυναικών που εγκαταλείπουν την Ευρώπη και μεταβαίνουν στη Συρία για να παντρευτούν μαχητές και να ζήσουν στο «Χαλιφάτο».

Σφαγή με θεατές

Με τελετουργικό τρόπο και ενώπιον πλήθους θεατών, εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους» εκτέλεσαν 20 Σύρους αιχμαλώτους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.
Η σφαγή έγινε στη σκηνή του ρωμαϊκού θεάτρου, εντός του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Την είδηση μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ήδη έχει καταμετρήσει μέσα στην περασμένη εβδομάδα πάνω από 200 εκτελέσεις αμάχων στην Παλμύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου