Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ενας «ηθικός πόλεμος»

Βομβαρδισμός της Γάζας τον Ιούλιο του 2014 | AP Photo/Hatem Moussa, File
Η επιχείρηση το περασμένο καλοκαίρι στη Γάζα ήταν ένας «ηθικός, αμυντικός πόλεμος» που διεξήχθη στα πλαίσια των διεθνών κανόνων αναφέρει έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ για πιθανά εγκλήματα πολέμου και από το Ισραήλ και από την Χαμάς. 
 Στην έκθεση του Ισραήλ 250 σελίδων επισημαίνονται οι «προσπάθειες του στρατού (IDF) να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων» και παρουσιάζεται η επιχείρηση ως μια «υποχρεωτική αναγκαιότητα» για να αντιμετωπιστεί η συνεχής εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα και η απειλή της διείσδυσης της Χαμάς μέσω των τούνελ της.
Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αυτής αφιερώνεται στην αποδόμηση της Χαμάς, την καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει κατά τους Ισραηλινούς, αποδίδοντας πάλι στις «τακτικές» της Χαμάς και τις ευθύνες για τους θανάτων αμάχων, με το επιχείρημα ότι χάθηκαν τόσες ζωές επειδή η οργάνωσε έκρυβε ενόπλους μεταξύ των πολιτών είτε σε σχολεία είτε σε σπίτια, τζαμιά και κτίρια του ΟΗΕ.  
Νεκρά παιδιά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα- φωτογραφία αρχείου Ιούλιος 2014Νεκρά παιδιά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα- φωτογραφία αρχείου Ιούλιος 2014 | AP Photo/Khalil Hamra, File
Ενα άλλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα θύματα εν γένει μεταξύ των Παλαιστινίων από την επιχείρηση στη Γάζα, μετρώντας 2.125 νεκρούς εκ των οποίων 761 ή 36% άμαχοι. Από αυτούς τους 761, οι Ισραηλινοί λένε ότι τα 369 ήταν παιδιά και 284 γυναίκες. Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι αρκετά υψηλότερα, καθώς σε σύνολο 2.205 νεκρών ο διεθνής οργανισμός καταγράφει τους 1.483 ως αμάχους, εκ των οποίων 521 παιδιά και 283 γυναίκες. 
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η έκθεση δείχνει «την πραγματική εικόνα» τού τι συνέβη στη Γάζα και αποδεικνύει ότι ο ισραηλινός στρατός δεσμεύεται από τους διεθνείς νόμους, καθώς «το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική ηθική χώρα με αξίες». 
«Όποιος θέλει αυτομάτως και χωρίς βάση να κατηγορήσει το Ισραήλ, ας χάσει την ώρα του με την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ» τόνισε, μια έκθεση που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 25 Ιουνίου και στην οποία το Τελ Αβίβ έχει αρνηθεί να προσφέρει τη συνεργασία του. Αυτή η έκθεση του ΟΗΕ πιστεύεται ότι θα χρησιμεύσει ως βάση για να κτίσουν οι Παλαιστίνιοι την υπόθεση τους κατά του Ισραήλ στο διεθνές ποινικό δικαστήριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου