Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Νίκη του κινήματος-Ματαιώθηκε η εκδήλωση με ομιλήτρια τη Διαμαντοπούλου – Εικόνες ντροπής από τους ρουφιάνους που εμπορευματοποιούν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας

DIAMANTOPOYLOY1η Διαμαντοπούλου υπερασπίζεται το Νόμο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ καταργώντας το Πανεπιστημιακό Άσυλο, πετώντας τους φοιτητές από τις σχολές, ελαχιστοποιώντας την κρατική χρηματοδότηση και μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε παράρτημα των εταιρειών. 







Ματαίωση της εκδήλωσης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, από την Επιτροπή Χανίων της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015», με βασική ομιλήτρια την πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, π. επίτροπο και υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, ωστόσο αρκετή ώρα νωρίτερα περίπου 100-120 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Μέλη της Επιτροπής Χανίων της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015″, όπως ο Μανώλης Γκαζής και ο Μανούσος Τσαφαράκης προσπάθησαν να συνομιλήσουν με την ομάδα των φοιτητών, όμως οι όποιες κουβέντες ανταλλάχθησαν «έπεσαν στο κενό».
DIAMANTOPOYLOY1
Λίγα λεπτά αργότερα, οι φοιτητές μπήκαν στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, όπου η κα Διαμαντοπούλου ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Παιδιά, μπορούμε να συζητήσουμε ήρεμα», τους είπε η κα Διαμαντοπούλου.
«Όπως συζητήσαμε το 2011 το νομοσχέδιο για την Παιδεία;» αντέτειναν ορισμένοι εκ των φοιτητών, με την πρώην Υπουργό Παιδείας να απαντά καταφατικά, σημειώνοντας ότι ο δημόσιος διάλογος για τις αλλαγές στην Παιδεία «διήρκησε 14 μήνες».
Τελικά, η κα Διαμαντοπούλου δεν κατέστη δυνατόν να κάνει δηλώσεις, εξαιτίας των συνθημάτων που φώναζαν οι φοιτητές, με αποτέλεσμα να εισέλθει στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου βρίσκονταν ήδη οι άλλοι δύο ομιλητές της εκδήλωσης: ο επίτιμος καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Διονύσης Τσιχριτζής και ο ομότιμος καθηγητής και π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Στον χώρο βρίσκονταν, επίσης, και ελάχιστοι ακόλουθοι, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
DIAMANTOPOYLOY3
Οι φοιτητές άνοιξαν και πάλι το πανό που είχαν μαζί τους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και κατά του κ. Γρυσπολάκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση, αλλά και ένταση, κατά διαστήματα.
DIAMANTOPOYLOY4
Οι επισημάνσεις του κ. Γκαζή προκάλεσαν την αντίδραση του στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικού συμβούλου Χανίων, εκπαιδευτικού και συνδικαλιστικού στελέχους, Σεραφείμ Ρίζου, ο οποίος επιτέθηκε στους διοργανωτές και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι φοιτητές δίνουν τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
DIAMANTOPOYLOY6
Η τοποθέτηση του κ. Ρίζου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα στο στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς. Η ένταση μεταξύ των δύο αντρών συνεχίστηκε και μετά που κατέβηκε από το βήμα ο κ. Ρίζος, με τον κ. Βουλγαράκη να συνεχίζει να επικρίνει το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο πλευρό του οποίου είχε συγκεντρωθεί ομάδα φοιτητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων, Μανώλη Γεωργιακάκη. Όλοι οι παριστάμενοι αστυνομικοί, πάντως, η επέμβαση των οποίων δεν χρειάστηκε, φορούσαν πολιτικά ρούχα και όχι τις στολές τους.
Τελικά, η Διαμαντοπούλου, αλλά και οι διοργανωτές αποχώρησαν, με την πρώην Υπουργό Παιδείας να κάνει λόγο, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, για «μια ακραία μειοψηφία», η οποία «δεν εκπροσωπεί ούτε είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην πλειοψηφία και στους φοιτητές, οι οποίοι θέλουν ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημοκρατικό, που να πηγαίνει μπροστά και όχι να γυρίζει πίσω στην εποχή των σπηλαίων, όπως είδαμε σήμερα».
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ:
Η Διαμαντοπούλου σημείωσε, ακόμη, ότι «στη Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζουμε τη βία με βία. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις, συνθέτουν απόψεις και οι πλειοψηφίες -λαμβάνοντας υπόψη τις μειοψηφίες- προχωρούν μπροστά».
Ξεχνώντας βεβαίως την συστηματική χρήση των ΜΑΤ από την κυβέρνηση της για να κάνουν πάντα διάλογο με τους φοιτητές...
Από την πλευρά των παριστάμενων φοιτητών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Κοκκινάκης υποστήριξε ότι στόχος των συγκεντρωμένων δεν ήταν η ματαίωση της εκδήλωσης! Και πρόσθεσε: «Η μόνη ανάπτυξη που βλέπουμε στο Πανεπιστήμιο είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν έρευνα οι εταιρείες κι εμείς να μην μπορούμε να σπουδάσουμε, να μας πετάνε έξω από τις εστίες κι από τα σπίτια μας, να μας ζητάνε δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά», είπε και συνέχισε: «Γίνεται εκδήλωση για την Παιδεία και δεν υπήρχε κανείς νέος να την παρακολουθήσει, εκτός από όσους ήρθαν να διαμαρτυρηθούν. Η ίδια η νεολαία δεν θέλει να τους ακούσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου