Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ρεκόρ εισόδου γυναικών στην τουρκική εθνοσυνέλευση

ImageΓια πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός γυναικών βουλευτών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Συγκεκριμένα οι γυναίκες κέρδισαν 92 έδρες στη  Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, ενώ το 2011 υπήρχαν 79 γυναίκες βουλευτές. Με τις τελευταίες εκλογές το ποσοστό αυξήθηκε από 14,3% σε 16,7%. 
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι τα κόμματα  ΑΚ, CHP και HDP θα έχουν από έναν και στο σύνολο 3 Αρμένιους βουλευτές- κάτι  το όποιο έχει ξανασυμβεί πριν από 54 χρόνια.
Τα σενάρια συνεργασιών
Στον τύπο αναφέρεται ακόμα ότι βάση των αποτελεσμάτων το βασικά αναμενόμενο είναι να δημιουργηθεί στην Τουρκία  κυβέρνηση συνασπισμού,καθώς κανένα από τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές δεν μπόρεσαν να κερδίσουν 276 βουλευτές για αυτοδυναμία. Έτσι μετά τις εκλογές υπάρχουν διάφορα σενάρια όπως η διεξαγωγή των νέων εκλογών. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  μπορεί με 259 βουλευτές να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να πάει σε νέες εκλογές. Μετά τις εκλογές σε αξιολογήσεις που έγιναν στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να ιδρυθεί η κυβέρνηση της μειοψηφίας. Από την άλλη σύμφωνα με τα υπόλοιπα σενάρια - που δειχνουν πιο ισχυρα από τα δημοσιεύματα - μπορεί να συγκροτηθεί  κυβέρνηση του συνασπισμού ανάμεσα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μπορεί να δημιουργηθεί  κυβέρνηση ανάμεσα στο κόμμα ΑΚΡ και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) - κάτι βεβαίως που το αποκλείει το δεύτερο- επίσης ως τελευταία πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού είναι ενδεχόμενο να γίνει ανάμεσα στα κόμματα CHP-MHP-HDP.
Οι New York

Το CNNTurk αναφέρει ότι οι New York αναφέρθηκαν στο αποτελέσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία ως εξής : 
«Στις ιστορικές εκλογές της Κυριακής, οι Τούρκοι ψηφοφόροι αποκαθηλώνοντας δια της ψήφου τους το κόμμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον επέπληξαν για την πρόταση περί ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος και εγκαθίδρυσης Προεδρικού συστήματος, αντίστοιχου του Αμερικανικού. Επρόκειτο για έναν κόλαφο στον Ερντογάν, που είχε συνηθίσει να αυξάνει κάθε χρόνο τη δύναμή του. Το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν ένας θρίαμβος για τους Κούρδους, φιλελεύθερους, κοσμικούς, ενάντια στον Πρόεδρο που δύο χρόνια πριν είχε επιχειρήσει να καταστείλει με βία τις διαμαρτυρίες των πολιτών προς την κυβέρνηση»
http://www.onalert.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου