Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Τα γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας στη Μεσόγειο, η Gazprom και ο Δρόμος του Μεταξιού

Ρωσικός στόλοςΤης ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Στις 21 Μαΐου η Ρωσία και η Κίνα ολοκλήρωσαν ένα δεκαήμερο κοινών ναυτικών γυμνασίων στην Αν. Μεσόγειο, τα οποία περιελάμβαναν και πραγματικά πυρά, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύεται στο FOREIGNAFFAIRS με τίτλο «Russia and China Go Sailing».
Η Elizabeth Wishnick, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Montclair που υπογράφει το άρθρο, υπογραμμίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των δύο χωρών ότι η ναυτική άσκηση αποσκοπούσε στη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία τους στη θάλασσα έχει πολύ μεγαλύτερες πολιτικές προεκτάσεις.
 Είναι η πρώτη φορά, επισημαίνεται, που η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε μια τόσο μακρινή της θάλασσα, τη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη φορά που ρωσικές και κινεζικές ναυτικές δυνάμεις διενεργούν κοινές ασκήσεις στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν) οι δυο χώρες έχουν λάβει μέρος σε διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις στην Ασία.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, στη Μόσχα προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της 9ηςΜαΐου για τη νίκη των Ρώσων κατά των Ναζί.  Σύμφωνα με Κινέζους και Ρώσους αξιωματούχους “οι ασκήσεις στη Μεσόγειο ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης προετοιμασίας για αντισυμβατικές αποστολές ασφάλειας και για τη βελτίωση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα”.
Ρωσικά και κινεζικά πλοία έχουν συμμετάσχει μαζί με πλοία, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε αποστολές για την καταπολέμηση της πειρατείας κυρίως στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο οι κινεζο-ρωσικές ασκήσεις που ολοκληρώθηκαν λίγες μέρες πριν, αποτελούν και ένα αντιστάθμισμα στις νατοϊκές ασκήσεις στην Ευρώπη (Operation Atlantic Resolve) ή σε εκείνες των ΗΠΑ, της Γεωργίας και άλλων συμμάχων στην Ασία, υπογραμμίζει η Wishnick.
Όπως και κατά τις προηγούμενες ασκήσεις, συνεχίζει,  η κινεζο-ρωσική επιχείρηση χρησίμευσε και ως επιχείρηση μάρκετινγκ για τους Ρώσους κατασκευαστές όπλων που αναζητούν Κινέζους αγοραστές. Οι ρωσικές πωλήσεις όπλων στην Κίνα εκτινάχθηκαν πρόσφατα μετά από μια περίοδο ύφεσης.
Οι επενδύσεις της COSCO και ο θαλάσσιος Δρόμος του μεταξιού
Οι κοινές ασκήσεις κατέδειξαν επίσης τα αυξανόμενα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Το 2008, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, η COSCOεπένδυσε 4,3 δις ευρώ για την ανακατασκευή και διαχείριση ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του λιμένα του Πειραιά (Προβλήτα 2), ενώ κατασκεύασε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό (ανατολικό Προβλήτα 3), δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική διέξοδο στη Μεσόγειο στον θαλάσσιο Δρόμο του μεταξιού της Κίνας. Οι ενέργειες αυτές της κινεζικής κρατικής εταιρείας καθιστούν το ελληνικό λιμάνι κρίσιμο κόμβο για το κινεζικό εμπόριο.
Η κρατική COSCO θέλει να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο στην ιδιοκτησία του λιμένα του Πειραιά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης από τη νέα αριστερή κυβέρνηση. Η κινεζική κυβέρνηση δείχνει επίσης έντονο ενδιαφέρον για τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Πειραιά, του Βελιγραδίου και της Βουδαπέστης καθώς ανοίγει το δρόμο για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Αγωγός Turkish Stream ή  ΤΑΡ;
Στο μεταξύ η Gazprom προσπαθεί να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, που θα παρακάμπτει την Ουκρανία.
Μολονότι ο νέος ρωσικός αγωγός Turkish Stream αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (το ελληνικό τμήμα ονομάζεται Greek Streem) οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα να στηρίξει τον εναλλακτικό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε Αλβανία, Ελλάδα και Τουρκία μέσω της Αδριατικής.
Λίγες μέρες πριν η προτροπή εξελίχθηκε σε απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ελλάδας καθώς ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Έιμος Χόχσταϊν,τόνισε οτι αν προχωρήσει ο Greek Stream, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προειδοποίηση ήρθε σε μία στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης γίνεται αντιληπτή η δυσφορία των αμερικανών να παίξει ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα ο Greek Stream, καθώς θα διαιώνιζε την ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Οι νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στην Ευρώπη, όπως και οι κινεζο-ρωσικές ασκήσεις στη Μεσόγειο αποτελούν υπενθύμιση ότι η Ρωσία παραμένει παγκόσμια δύναμη, τονίζει η Wishnick.
Ταυτόχρονα η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Όπως δείχνουν και τα σχέδια της COSCO στον Πειραιά ο θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού της Κίνας έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην Ευρώπη, ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση παρέχει νέες ευκαιρίες για κινεζικές επενδύσεις.
 http://www.presspublica.gr/ta-naftika-gymnasia-rosias-kinas-sth-mesogio-kai-o-dromos-tou-metaksiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου