Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΥΠΕΘΑ-Τόσκας: ΔΕΝ γίνονται εξοπλισμοί, δεν αυξάνουμε ή δεν μειώνουμε τη θητεία, κλείνουμε στρατόπεδα

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο Ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, ώρα 20.30.

Κύρια θέματα της συνέντευξης ήταν οι προτεινόμενες μειώσεις των αμυντικών δαπανών της χώρας από τους θεσμούς, καθώς και η σχεδιαζόμενη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.ΣΚ: Από την μείωση της θητείας, με έναν –ας το πούμε έτσι- πιο επαγγελματικό στρατό, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ ενδεχομένως, δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα;

NT: Όχι, αν θέλετε, το ποσοστό του Ισραήλ περιλαμβάνει ακριβώς αυτό που έχουμε και εμείς τώρα, δηλαδή ένα μεικτό σύστημα επαγγελματιών και υποχρεωτικής θητείας. Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική γιατί η συμμετοχή στον Στρατό των νεαρών παιδιών έχει σχέση με την συμμετοχή, με την εκπαίδευση των νεαρών ανθρώπων στο να συμμετέχουν στα κοινά και με μια ισορροπημένη δομή όπου δεν υπάρχουν μόνον επαγγελματίες αλλά και οι απλοί πολίτες. Αυτό το μικτό σύστημα σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε.
ΣΚ: Άρα δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση της στρατιωτικής θητείας αυτήν την ώρα μου λέτε;
ΝΤ: Όχι, ούτε για αύξηση, ούτε για μείωση, σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την θητεία στα επίπεδα τα σημερινά, γιατί στο κάτω –κάτω, πώς μπορείς να μειώσεις κάτι, ή να αυξήσεις όταν δεν ξέρεις τι δομή θα εμφανιστεί αύριο, τι σχήμα θα εμφανιστεί αύριο; Που σας λέω εγώ ότι πρέπει να μειωθεί και αρκετά η δομή για να γίνει πιο ορθολογική, πιο αποτελεσματική.
ΣΚ: Έχετε αποφασίσει περίπου πόσα στρατόπεδα μπορείτε να κλείσετε και τί άλλες μειώσεις μπορείτε να κάνετε;
ΝΤ: Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Θα είναι πολύ σύντομα έτοιμα τα επιτελεία, γιατί έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με το που ξεκίνησε αυτή η Κυβέρνηση.
ΣΚ: Πόσα στρατόπεδα έχουμε περίπου σήμερα, κύριε Υπουργέ;
ΝΤ: Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 500.
ΣΚ: Έχουμε 500 στρατόπεδα…
NT: Περίπου.
ΣΚ: Αυτό σημαίνει, χοντρικά το λέμε τώρα, μπακαλίστικα, δέκα στρατόπεδα ανά νομό της χώρας, έτσι;
NT: Kαταλαβαίνετε, ο κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει, ότι δεν είναι ορθολογική αυτή η κατανομή. Είναι στην παλιά λογική, κάθε χωριό και στρατόπεδο…
ΣΚ: Και πανεπιστήμιο, και στρατόπεδο, και ΤΕΙ, και τα λοιπά, ναι… Αυτά σε ποιο βαθμό μπορούν να μειωθούν, πολύ πρόχειρα, με βάση την μελέτη που λέτε ότι γίνεται;
ΝΤ: Έχουμε υπολογίσει ότι γύρω στο 15 με 20% μπορούν να μειωθούν σε πρώτη φάση.
ΣΚ: Άρα, τα 500 να γίνουν περίπου 400 δηλαδή…
ΝΤ: Ναι, ναι, σε πρώτη φάση. Γιατί αυτές οι αλλαγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα έχουν μια δυναμική και θέλουμε να ενισχύσουμε – έτσι εμείς ξεκινήσαμε, αμέσως μετά τις εκλογές- για να ενισχύσουμε τις περιοχές τις κρίσιμες, δηλαδή να το πούμε αλλιώς, Θράκη και Νησιά Αιγαίου.
ΣΚ: Νομίζω ότι είναι και σωστό αυτό, να σας ρωτήσω κάτι άλλο… Προφανώς, φαντάζομαι, δεν τίθεται θέμα, δεν πρέπει να τεθεί θέμα, να μειωθούν οι δαπάνες, αυτές οι ελάχιστες που κάνετε για κάποια ανταλλακτικά, για τα καύσιμα των αεροπλάνων, φαντάζομαι δεν μας ζητάει ο κύριος Γιουνκέρ να μην πετούν τα αεροπλάνα μας πάνω από το Αιγαίο και να δεχόμαστε έτσι τις παρενοχλήσεις των Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών χωρίς καμμία απάντηση, αλλά από την άλλη θα σας έλεγα το εξής: Αυτά τα 500 εκατομμύρια, τα οποία τα κουβαλάτε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και θα τα πληρώσετε σε μεγάλη Αμερικανική εταιρία, για παραγγελίες που είχαν γίνει παλιότερα, και για τις οποίες δεν ευθύνεστε εσείς, δεν είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα μπορούσατε να έρθετε σε μια επικοινωνία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την συγκεκριμένη εταιρία, να τα πάτε στο μέλλον μετά από 10 – 15 χρόνια, γιατί με 500 εκατομμύρια μόνο από αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι κλείνει πολύ η ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού, το χάσμα που έχουμε με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου