Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο

Με ψήφους 71 υπέρ έναντι 25 κατά, η ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο HR 1735 για την Εθνική Άμυνα, που είχε ήδη ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων το Μάιο.
Το νομοσχέδιο που καθορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ στα 612 δισεκατομμύρια δολάρια περιέχει επίσης και πρόνοια για την Κύπρο, ζητώντας από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλλουν μέσα σε 90 μέρες από την υπογραφή του νόμου, προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, την εκτίμησή τους για την στρατιωτική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αμυνθεί από απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από ξένες εχθρικές κυβερνήσεις και τρομοκρατικές ομάδες.

Σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση που εισηγήθηκε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, η ανάλυση θα πρέπει να περιλαμβάνει «την επίπτωση στην εθνική ασφάλεια της Κύπρου της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών να αρνηθεί αιτήσεις για άδειες και εγκρίσεις για την εξαγωγή αμυντικών αντικειμένων και αμυντικών υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου». Καθώς υπάρχουν διαφορές στα δύο νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας, θα τεθούν ενώπιον της «διάσκεψης των δύο δωμάτων», πριν τελικό κείμενο σταλεί στον πρόεδρο Ομπάμα για να υπογραφεί σε νόμο. Ωστόσο, λόγω της συμπερίληψης προνοιών με τις οποίες διαφωνεί ο Λευκός Οίκος, όπως η άδεια πώλησης βαρέων όπλων στην Ουκρανία κι η χρηματοδότηση της φυλακής του Γκουαντάναμο, είναι πιθανό ένα βέτο από τον Αμερικανό πρόεδρο. Πάντως, συνεργάτης μέλους του Κογκρέσου δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως ακόμη και με προεδρικό βέτο, θα βρεθεί τρόπος η τροπολογία για την Κύπρο να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

philenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου