Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Αμερικανική βαριά ΤΘΤ στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερικανική βαριά ΤΘΤ στην Ανατολική Ευρώπη
Ο διοικητής του ΝΑΤΟ υπερασπίζεται τα σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών βαρέων τεθωρακισμένων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Αμερικανός ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υπερασπίστηκε το σχέδιο της ανάπτυξης έως 5.000 στρατιωτών και 250 αρμάτων μάχης στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό δεν παραβιάζει την Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σύμφωνα με τον στρατηγό Philip Breedlove.


Το εγχείρημα είναι σύμφωνο με τις υποχρεώσεις που υπέχουν της Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, «διότι η μονάδα είναι αρκετά μικρή και κατανέμεται σε διαφορετικές τοποθεσίες»,ανέφερε ο Αμερικανός στρατιωτικός στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακτές της Βαλτικής στην Πολωνία.

Στη Συνθήκη του 1997 το ΝΑΤΟ είχε δεσμευτεί να μην αναπτύξει «ουσιαστικές μάχιμες δυνάμεις» στην Ανατολική Ευρώπη σε «μόνιμη βάση». Ο Breedlove είπε ότι όλοι οι ηγέτες των 28 χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στην Ουαλία ήταν σύμφωνοι με την προκεχωρημένη ανάπτυξη αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το σχέδιο προβλέπει για την αρχή την ανάπτυξη του εξοπλισμού μιας ΤΘΤ με έως 5.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 250 βαρέων αρμάτων μάχης, που θα πρέπει να σταθμεύει στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και ενδεχομένως και στην Ουγγαρία. Αυτό το υλικό μπορούσε να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές μονάδες, οι οποίες εκπαιδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτές τις χώρες. Η  Ουάσιγκτον δεν φέρεται να έχει αποφασίσει καταληκτικά πάνω στα σχέδια του στρατηγού.

Η Ρωσία έχει απειλήσει με αντίμετρα, όπως η ανάπτυξη πυραύλων μικρού βεληνεκούς, εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές - στο Καλίνινγκραντ. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι υπήρξαν «μέτρα για την αλλαγή της στρατηγικής ισορροπίας των δυνάμεων». Αυτό θα μπορούσε «φυσικά μόνο να ανησυχήσει» τη Μόσχα. Η Ρωσία αναγκάστηκε έτσι να «λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά και την ασφάλειά της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου