Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Δυο δημοσκοπήσεις φωτιά για την Ουκρανία (πολιτική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και χρήση ρωσικής γλώσσας)

Το τελευταίο διάστημα έχουν διεξαχθεί δυο μεγάλες δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία από ξένες εταιρείες ή από ουκρανικές για λογαριασμό ξένων πελατών. Προφανώς σε καμία απ’ τις δυο δημοσκοπήσεις δεν περιλαμβάνεται η γνώμη των πολιτών της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονμπάς που ανήκουν στις δύο Λαϊκές Δημοκρατίες. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματά τους αποτελούν μια τρανή απόδειξη αφ’ ενός της πολιτικής χρεωκοπίας της Χούντας του Κιέβου και αφ’ ετέρου έναν δείκτη του πόσο εγκληματική ήταν η απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους, μαζί με την ουκρανική.
Στην πρώτη δημοσκόπηση, η δημοτικότητα του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50% μόνο σε 2-3 νομούς της δυτικής Ουκρανίας. Στην κεντρική Ουκρανία και το Κίεβο το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της χώρας ενώ στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας (Οδησσός, Ζίτομιρ, Νικολάγιεφ, Χάρκοβο) η υποστήριξη στο πρόσωπο του Ποροσένκο δεν ξεπέρασε πουθενά το 29%.
Όσο για τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατάφερε να μην κερδίσει στηνπροτίμηση των πολιτών σε κανένα νομό της χώρας! Στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας το 79% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό της χώρας, στο Νικολάγιεφ την ίδια άποψη είχε το 77% και στην Οδησσό το 75%. Στην ίδια την πρωτεύουσα του Κιέβου, το 61% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιατσενιούκ ενώ αντίθετη άποψη είχε μόλις το 37%.
Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας, ακόμα και στη δυτική Ουκρανία, θεωρούν ότι το κράτος τους αναπτύσσεται προς λάθος κατεύθυνση με το ποσοστό που ενστερνίζεται αυτή την άποψη στην Αν. Ουκρανία να ξεπερνάει το 75%.
Κι αν οι προηγούμενοι δύο έπιασαν πάτο υπάρχει κι ο απόπατος. Ο επικεφαλής του συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας -υπεύθυνος ουσιαστικά για τη διεξαγωγή της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στα ανατολικά»- Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δεν εισπράττει πουθενά συμπάθεια άνω του 30% των πολιτών ενώ στην Οδησσό το ναζιστικό έγκλημα υπό κρατική καθοδήγηση, πέρυσι στις 2 Μάη φαίνεται ότι άφησε το σημάδι του στην πόλη. Μόλις το 10% των κατοίκων της Οδησσού δηλώνει ότι εμπιστεύεται (έστω μερικώς) τον Τουρτσίνοφ με το 55% να απαντάει ευθαρσώς ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και το 25% μάλλον καμία εμπιστοσύνη. Αυτά σε μια πόλη όπου ουσιαστικά ισχύει στρατιωτικός νόμος.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση των πολιτών της Ουκρανίας σχετικά με το ποιος πρέπει να ελέγχει την εργασία, τη μισθοδοσία, τις συντάξεις, την εκπαίδευση, την υγεία, τα μέσα μεταφοράς, τις υποδομές κ.ο.κ. Το συντριπτικό ποσοστό απαντάει ότι αυτά θέλει να είναι υπό εθνικό/κρατικό έλεγχο ή τοπικό/νομαρχιακό/δημοτικό. Το ποσοστό που καλοβλέπει την ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτούς τους τομείς κυμαίνεται σε όλες τις ερωτήσεις μεταξύ 1% και 10%.
(ολόκληρη η έρευνα υπάρχει εδώ: http://www.slideshare.net/iponomarev/20150519-ukraine-nationalmunicipalsurveymarch2202015)

Δείτε εδώ μερικούς πίνακες ενδεικτικά:
Ερώτηση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του προέδρου Ποροσένκο. Με σκούρο μπλε πλήρης εμπιστοσύνη, με ανοιχτό "μάλλον εμπιστοσύνη", με ανοιχτό κόκκινο όσοι "μάλλον δεν τον εμπιστεύονται" και με σκούρο κόκκινο "καμία εμπιστοσύνη"
Ερώτηση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του προέδρου Ποροσένκο. Με σκούρο μπλε πλήρης εμπιστοσύνη, με ανοιχτό «μάλλον εμπιστοσύνη», με ανοιχτό κόκκινο όσοι «μάλλον δεν τον εμπιστεύονται» και με σκούρο κόκκινο «καμία εμπιστοσύνη»
Ερώτηση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ
Ερώτηση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ
Ερώτηση εμπιστοσύνης για τον ακροδεξιό επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ
Ερώτηση εμπιστοσύνης για τον ακροδεξιό επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ
Ποιος θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει την ευθύνη της οικονομίας (παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών). Με σκούρο μπλε οι εθνικές αρχές, με ροζ οι τοπικές αρχές, με κόκκινο ο ιδιωτικός τομέας... Καταραμένη κληρονομιά του σοβιετικού παρελθόντος!
Ποιος θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει την ευθύνη της οικονομίας (παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών). Με σκούρο μπλε οι εθνικές αρχές, με ροζ οι τοπικές αρχές, με κόκκινο ο ιδιωτικός τομέας… Καταραμένη κληρονομιά του σοβιετικού παρελθόντος!
Έρευνα 2η: Τι σημαίνει κατάργηση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία;
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η έτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία. Πρόκειται για έρευνα σχετικά με τη γλώσσα που μιλούν ως «πρώτη γλώσσα» οι πολίτες της Ουκρανίας. Αφ’ ενός, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της δυτικής Ουκρανίας δήλωσε ως «πρώτη γλώσσα» τα ουκρανικά σε ποσοστό μεγαλύτερο απ’ ότι σε αντίστοιχες έρευνες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα το 97% των ερωτηθέντων στους τρεις νομούς της δυτικής Ουκρανίας απάντησε ότι στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί την ουκρανική γλώσσα. Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της έρευνας σχετίζεται με τις απαντήσεις των πολιτών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Έτσι, το ποσοστό των πολιτών που απάντησε ότι χρησιμοποιεί την ουκρανική γλώσσα στην καθημερινότητά του στις περιοχές Ζαπορίζιε, Χάρκοβο, Νικολάγιεβ, Οδησσό, Ντνιεπροπετρόφσκ και Χερσόνα κυμάνθηκε μεταξύ 3% και 11%!! Το 58% με 84% των κατοίκων αυτών των περιοχών απάντησε ότι η μητρική του γλώσσα είναι η ρωσική ενώ ως δίγλωσσο αυτοπροσδιορίστηκε το 11% με 30%.
Στην κεντρική Ουκρανία το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων χρησιμοποιεί ισότιμα και τις δυο γλώσσες. Συγκεκριμένα όμως το 32% των κατοίκων του Κιέβου και το 51% της περιοχής του Σούμι στην κεντρική Ουκρανία δήλωσε ότι ως «πρώτη γλώσσα» ομιλεί τη ρωσική με το ποσοστό των «ουκρανόφωνων» να κυμαίνεται αντίστοιχα στο 17% και 25%.
(πηγή: http://newcoldwar.org/mother-tongue-issues-divide-ukraine-poll-2/)
Παλιότερα αποτελέσματα έρευνας για τη γλωσσική ταυτότητα των πολιτών της Ουκρανίας (2009)
Παλιότερα αποτελέσματα έρευνας για τη γλωσσική ταυτότητα των πολιτών της Ουκρανίας (2009)
Αν στα δεδομένα ευρήματα (δείγμα 17.000 ανθρώπων) προστεθούν κι οι περιοχές του Ντονμπάς και της Κριμαίας όπου υπάρχει συντριπτική υπεροχή της «ρωσοφωνίας» αντιλαμβανόμαστε πλήρως τι σήμανε η εξαγγελία των πραξικοπηματιών του Κιέβου, ένα χρόνο πριν, ότι καταργούν τη ρωσική γλώσσα από επίσημη. Αυτές τις εγκληματικές πολιτικές ρατσισμού κι εθνικισμού εκκολάπτει και υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατά τ’ άλλα κόπτεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη και τον κόσμο.
solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου