Ποιοι "άγαμοι υιοί" στρατιωτικών μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και ποιοι όχι
Εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις θέτει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορούν οι υιοί θανοντων στρατιωτικών να εισπράττουν τη σύνταξή τους.
Αυτό διευκρινίζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο,το οποίο αναφέρει ότι για να ισχύσει κάτι τέτοιο δεν αρκεί ο υιός να είναι άγαμος αλλά πρέπει να έχει κριθεί ανίκανος για εργασία σε ποσοστό πάνω από 50%.
Επίσης μπορούν να την εισπράττουν όσοι σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή ή σε δημόσια ΙΕΚ, αλλά όχι μετά από τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.
Όλοι οι άλλοι υιοί δεν έχουν το δικαίωμα είσπραξης της σύνταξης και το Ελεγκτικό Συνέδριο εξηγεί το γιατί βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους μετά από δημοσίευμα εφημερίδας:
“Οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους αφού από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) αλλά και την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών. Ακόμα, σύμφωνα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.
Παράλληλα, η απόφαση της Ολομέλειας, επισημαίνει: «Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση».
Τέλος, υπογραμμίζει απόφαση της Ολομέλειας: «0ι διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων, ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».
Η αστική δικαιοσύνη είναι τυφλή: Μετά τις "άγαμες θυγατέρες" και "άγαμοι υιοί" στρατιωτικών θα παίρνουν σύνταξη! Απόφαση βόμβα
Κοίτα κάτι νόμους που έχει φτιάξει το αστικό κατεστημένο.
Κοίτα πως θεσμοθετούν τα προνόμια τους το δικαστικό και στρατιωτικό κατεστημένο, με πρωτεργάτες τους βουλευτές των αστικών κομμάτων εξουσίας, που συνέχισαν το έργο των ακροδεξιών μετεμφυλιακών κυβερνήσεων και της Χούντας.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της αντιμνημονιακής ρητορείας και της μνημονιακής προσαρμογής στο μονόδρομο του ΕΥΡΩ και της Ε.Ε. που έχει επιλέξει, διαπραγματεύεται νέους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις.
Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι την σύνταξη δημοσίου υπαλλήλου (ή συνταξιούχου), λειτουργού, στρατιωτικού, θα μπορούν πλέον να την εισπράττουν όχι μόνο οι κόρες τους αλλά και οι υιοί τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος “το Ελεγκτικό Συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του γονέα τους.
Η δικαστική απόφαση κρίνει αντισυνταγματική την ισχύουσα ρύθμιση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξη από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι. Συνεπώς το μοναδικό κριτήριο θα είναι ο γάμος όπως συμβαίνει και με τις “άγαμες θυγατέρες”!
Η "ισότητα" επομένως είναι όρος επιβολής και διεύρυνσης των προνομίων τους και όχι αξία και κριτήριο διαμόρφωσης των σύγχρονων όρων εργασίας και ζωής του συνόλου της εργατικής τάξης.
Η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστικού κατεστημένου αποτελεί συνέχεια της τεράστιας κοινωνικής πρόκλησης να θεσμοθετήσουν την επιστροφή των μειώσεων των μισθών στρατιωτικών-αστυνομικών, ακολουθώντας φυσικά τη διατήρηση όλων των προνομίων των δικαστικών και των παράλογων μισθών τους.
Δικαστικοί που έχουν καταδικάσει κάθε συλλογικότητα-συνιστώσα του εργατικού κινήματος, έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβολή των Μνημονίων και της άγριας ταξικής πολιτικής
Θεωρεί κανείς ότι αυτό το αστικό κράτος μεταρρυθμίζεται...
Εμείς απαιτούμε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου