Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Γαλλικά Crotale NG για τη Γεωργία ή κρύβεται έκπληξη

Συμβόλαιο για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας με τη Thales Raytheon Systems υπέγραψε η Γεωργία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Αν και δεν αποκαλύφθηκε απολύτως τίποτα σχετικά, υπολογίζεται πως το σχετικό συμβόλαιο, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει την προμήθεια προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων και συστημάτων εναέριας επιτήρησης.
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την γαλλική εταιρεία», είπε η Γεωργιανή υπουργός Άμυνας Τίνα Κιντασέλι. Ούτε αυτή όμως, ούτε εκπρόσωπος της Thalles έδωσαν περισσότερα στοιχεία.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της εκεί διεθνούς αεροπορικής έκθεσης. Εκεί όπου υπεγράφη η συμφωνία υπήρχε ένα μοντέλο του κινητού ραντάρ εναέριας επιτήρησης GM 200.
Φαίνεται πως η χώρα θα προμηθευτεί το εν λόγω ραντάρ μαζί με συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Crotale. «Μπορούμε μόνο να πούμε πως ο εναέριος χώρος θα προστατεύεται πλέον πολύ καλύτερα με ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από μια από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε η Γεωργιανή υπουργός.
Ωστόσο, αν και τα ανωτέρω μεταδίδονται από έγκυρους οργανισμούς αμυντικών πληροφοριών, όπως οι IHS Jane’s, ανεξάρτητες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο έκπληξης όσον αφορά στο σύστημα που θα προμηθευτεί η χώρα του Καυκάσου.
Υπονοούμενα ότι το νέο σύστημα θα μπορεί να αναχαιτίζει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Iskander, δίνει τροφή στη φημολογία, ότι το σύστημα που θα προμηθευτούν οι Γεωργιανοί είναι στην πραγματικότητα το SAMP/T, καθότι μόνο οι πύραυλοι αναχαίτισης Aster 30 θα μπορούσαν θεωρητικά να ανταποκριθούν, καθώς επίσης και στα τακτικά βαλλιστικά συστήματα «Tochka-U»…
Τα γαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα Mistrale, Crotale ή VLMICA που θα μπορούσαν να αποτελούν αντικείμενο του συμβολαίου, δεν έχουν τις προδιαγραφές να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο της Γεωργίας, ενώ μερικές συστοιχίες από το SAMP/T θα ήταν εξαιρετικά πιο αποτελεσματικές.
Εξάλλου, γιατί να μην ανακοινώνεται η προμήθεια ενός από τα υπόλοιπα συστήματα; Τι το απόρρητο έχει; Εάν όμως πρόκειται για SAMP/T, η συζήτηση αφορά την προμήθεια συστήματος ανάλογης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας με το αμερικανικό Patriot και το ρωσικό C-300PMU, οπότε θα υπήρχε περιθώριο… πολιτικού προβλήματος με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου