Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

H 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης στο μεταίχμιο επιχειρησιακών εξελίξεων

Οι «προωθημένοι ελεγκτές μάχης» στον ΗΝΙΟΧΟ 2015
Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) στην διεξαγωγή της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2015, όπου με έδρα την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποίησαν σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις την περίοδο! Ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων ήταν καθοριστικός με ιδιαίτερη έμφαση πλέον στο ρόλο των προωθημένων ελεγκτών JTAC (Joint Terminal Attack Controller)!
 Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο από τη Δευτέρα 20 έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 είχε ως σκοπό την διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων υπό το πλαίσιο αξιολόγησης σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες με τη διενέργεια αποστολών Αντεπίθεσης (Counter Air Operations), Επιθετικής Σάρωσης (Fighter Sweep), Προσβολής στόχων επιφανείας (Anti Surface Operations), Υποστήριξης μάχης (Combat Air Support), Καταστολής Αεράμυνας (SEAD) Αεροπορικής Αναγνώρισης (Recce), Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue), Στρατηγικής Επίθεσης (Deep Stike), προσβολής ευαίσθητα χρονικά Στόχων (Time Sensitive Targets)], σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύκτα. Μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon από 7 συνολικά Μοίρες της ΠΑ μαζί με μαχητικά M-2000-5 Mk II και Μ-2000 EGM, αεροσκάφη F-4E AUP Phantom II και αναγνωριστικά RF-4E Phantom πέταξαν σε μικτές αποστολές μαζί με μαχητικά κρούσης F-16I Sufa της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) ενώ η υποστήριξη από αέρος περιλάμβανε αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ—145H Erieye της 380ΜΑΣΕΠΕ και φυσικά τη συνεργασία ολόκληρου του δικτύου Αεράμυνας της ΠΑ με τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ να ασκούν Έλεγχο και Συντονισμό σε συνεργασία με της συστοιχίες PATRIOT PAC2, S-300 PMU1 και HAWK που συνέθεταν ένα ρεαλιστικό περιβάλλον απειλών!

Σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων η κατάδειξη στόχων εδάφους σε φίλια μαχητικά πραγματοποιήθηκε από Ομάδες JTAC του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ σε συνεργασία με ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην κατάδειξη στόχων επίσης με ειδικότητα JTAC (Joint terminal attack controller). Οι «προωθημένοι ελεγκτές» στην Ελλάδα Στις Ελληνικές Ε.Δ την παροχή πυρών υποστηρίξεως αρχικά ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι ΑΕΛΑ ( Αξιωματικοί Ελεγκτές Αεράμυνας) συνήθως ιπτάμενοι αξιωματικοί της ΠΑ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια Διακλαδικών Ασκήσεων των Ε.Δ, προσκολλούνται σε επίπεδο Διοίκησης Σχηματισμών Μάχης στο Δ ΣΣ και στην ΑΣΔΕΝ ώστε παρέχουν τον απαραίτητο συντονισμό των μαχόμενων Σχηματισμών με μαχητικά της ΠΑ! Η κρίσιμη αυτή ικανότητα φυσικά καλύπτει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας συμβατικών δυνάμεων Τεθωρακισμένων και Πεζικού ή σε αεροναυτικές επιχειρήσεις, όπου ο συντονισμός γίνεται σε επιτελείο Διοίκησης επί Φρεγάτας που ασκεί Έλεγχο και Διοίκηση, σε συντονισμό με το Αρχηγείο Στόλου και το ΓΕΕΘΑ. Η ανάγκη όμως για κάλυψη επιχειρήσεων σε μικρότερη κλίμακα, όπως σε Ειδικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Έρευνας Διάσωσης Μάχης, παρέμεινε εκκρεμής για πολλά χρόνια.
Και αυτό διότι το προσωπικό που εκτελεί την επιχείρηση στο έδαφος (και βρίσκεται συνήθως πίσω από τις εχθρικές γραμμές) πρέπει να είναι το ίδιο ικανό να μεταφέρει αίτημα για αεροπορική επιχείρηση και εν συνεχεία να είναι σε θέση να την κατευθύνει με ακρίβεια στη θέση των εχθρικών δυνάμεων που την απειλούν! Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών μαζί με τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ήταν ίσως οι μοναδικές μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων που διέθεταν - σε περιορισμένη κλίμακα- τα μέσα για κατάδειξη στόχων και αυτό φυσικά στο πλαίσιο κεκαλυμμένων επιχειρήσεων διείσδυσης εντός εχθρικού εδάφους, προκειμένου να επισημανθεί με καταδείκτη λέιζερ για προσβολή από φίλια μαχητικά, στόχος στρατηγικής αξίας! Όμως η ειδικότητα των προωθημένων ελεγκτών παροχής πυρών υποστηρίξεως (JTAC) με σκοπό την υποστήριξη μαχόμενων τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων (CAS) ήταν μια απαραίτητη προσθήκη για την κάλυψη της απαίτησης, όπως αυτή διαμορφώνεται στις πλέον πρόσφατες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και Νατοϊκών δυνάμεων.
 http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου