Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μαχητικά 5ης γενιάς, ΑΦΝΣ, AWACS και UAV στέλνει το Πεντάγωνο στη «Μάχη του Ειρηνικού»

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την ικανότητα επιτήρησης στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, με την εισαγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Northrop Grumman MQ-4C Triton.
Βάση εξόρμησης θα είναι η νήσος του Guam από το 2017, όπου και άλλα μέσα όπως τα νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου Boeing P-8A Poseidon και τα μη επανδρωμένα Northrop MQ-8C Fire Scout, θα εντείνουν την εναέρια παρουσία των ΗΠΑ, στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού.


Η έμφαση στην περιοχή αυτή θα συνοδευτεί με ανάπτυξη μαχητικών Boeing F/A-18 E/F Super Hornet επί αεροπλανοφόρων, που θα υποστηρίζονται από αεροσκάφη εναέριας Επιτήρησης και Διοίκησης Northrop E-2D Advanced Hawkeye, σε συνδυασμό με μαχητικά ηλεκτρονικής κρούσης EA-18G Growler.


Το σχέδιο ανάπτυξης, αποκαλύφθηκε από τον διευθυντή ναυτικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναύαρχο Jonathan Greener στις 20 Ιουλίου, με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη 5ετία και έρχεται ως απάντηση στην δυνητική απειλή που παρουσιάζει το Ναυτικό της Κίνας στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Επίσης παρουσιάζεται σε μια χρονική στιγμή όπου επίκειται η απόφαση του Κογκρέσου για τον τελικό προϋπολογισμό για την Άμυνα, με την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την Άμυνα καθώς είναι σοβαρές οι επιπτώσεις που είχαν τα τελευταία χρόνια οι μη δημοφιλείς περικοπές γνωστές και ως «sequestration».


Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το USN σκοπεύει να αντικαταστήσει τα πιο παλαιά από άποψη ηλικίας αεροσκάφη εναέριας Επιτήρησης Διοίκησης και Ελέγχου E-2C Hawkeye με την προηγμένη έκδοση D, σε 4 πτέρυγες Αεροπλανοφόρου μέχρι το 2020

Το σχέδιο επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του Αμερικανικού Ναυτικού για το νέο μαχητικό 5ης γενιάς Lockheed Martin F-35C Joint Strike Fighter που θα επιχειρεί επίσης από αεροπλανοφόρα, με αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα (initial operational capability - IOC)  να υλοποιείται το 2018.


Οι προηγμένοι αισθητήρες του F-35C και η ικανότητα επεξεργασίας και αποστολής δεδομένων σε άλλα μέσα, αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα των ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων να εντοπίζουν στόχους και να συντονίζουν επιθέσεις, ενώ η χαμηλή παρατηρησιμότητα (Stealth), θα επιτρέψει επιχειρήσεις σε μικρότερες αποστάσεις από ορισμένες απειλές!

Τα F-35C θα επιχειρούν από κοινού με μαχητικά F/A-18E/F Super Hornet, ο στόλος των οποίων (400 μαχητικά) αναμένεται να εφοδιαστεί με προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας μέχρι το 2020, ενώ τα μαχητικά ηλεκτρονικής κρούσης F/A-18G Growler, εκτιμάται ότι θα παραλάβουν το νέο προηγμένο ατρακτήδιο ηλεκτρονικών παρεμβολών μέχρι το 2021 προκειμένου να αντικαταστήσουν το υφιστάμενο ALQ-99 (που η ηλικία του δεν συμβαδίζει με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και απειλές).


Επιπλέον ελπίζεται ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα 47 πλήρως εξοπλισμένα ΑΦΝΣ τύπου Poseidon, που θα αντικαταστήσουν τα P-3C Orion από το 2019 σε ρόλο κυνηγών υποβρυχίων στον Ειρηνικό, εξοπλισμένα με τις νέες τορπίλες MK 54.

Τέλος αναφέρεται ότι το USN προγραμματίζει την απόκτηση 24 νέων αεροσκαφών Bell-Boeing V-22 Osprey τεχνολογίας tiltrotor στον κρίσιμο ρόλο carrier onboard delivery (COD) από το 2021, με σύνολο αναγκών για 44 Osprey που θα αντικαταστήσουν τα αξιόπιστα αλλά μεγάλης ηλικίας C-2 Greyhound.

 http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου