Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δραματικά συρρικνώνεται ο στόλος μαχητικών της RAF.

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της υφίσταται η Βασιλική Αεροπορία (RAF) καθώς μαχητικά που συμπληρώνουν τον κύκλο ζωής τους αναμένεται να αφήσουν την ενεργό υπηρεσία στο τέλος της δεκαετίας χωρίς ορατό αντικαταστάτη.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον «ασφυκτικό» αριθμό των μόλις 127 μαχητικών πρώτης γραμμής εάν εφαρμοστούν περικοπές για πρόωρη απόσυρση των Tornado GR4s και των Eurofighter Typhoon αρχικών εκδόσεων το 2019
Αυτό σημαίνει ότι η RAF θα υποστεί δραματική μείωση επιχειρησιακής ικανότητες προτού προλάβει να παραλάβει τα μαχητικά 5ης γενιάς Lockheed Martin F-35B STOVL.
Οι αρχηγοί των Επιτελείων έχουν ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου με αυστηρές προειδοποιήσεις καθώς ήδη ο στόλος της RAF βρίσκεται από πολλές απόψεις στο όριο της επιθυμητής επιχειρησιακής ικανότητας με τα 87 εναπομείναντα Tornado GR 4 και τα 53 tranche 1 Eurofighter Typhoon να προγραμματίζεται να αποσυρθούν το 2019.
Μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχουν παραδοθεί παρά μόνο 15-20 μαχητικά F-35B STOVL αφήνοντας τη RAF «γυμνή» με το μικρότερο στόλο αεροσκαφών από ιδρύσεως της το 1918!

Αυτό φυσικά θα έχει επιπτώσεις καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο προηγμένο και αν είναι ένα μαχητικό δεν μπορεί να βρίσκεται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα υπογραμμίζοντας την επιχειρησιακή αναγκαιότητα για την διατήρηση ικανοποιητικής αριθμητικά αεροπορικής δύναμης έναντι θεωριών περί «μαχητικών υψηλών επιδόσεων» που με μικρότερους αριθμούς καλυπτουν πολλαπλάσιες ανάγκες.
Σήμερα η RAF με το ζόρι ανταπεξέρχεται στα καθήκοντα αεράμυνας της Βρετανίας, τις επιχειρήσεις επιτήρησης των νήσων Φώκλαντ, τη συμμετοχή σε νατοικές επιχειρήσεις στην Αν.Ευρώπη και την εκτέλεση αποστολών κρούσης εναντίον του ISIS στο Ιράκ.
Η ηγεσία της RAF έχει επισημάνει στον βρετανό Πρωθυπουργό ότι οι απειλές αυτές δεν αναμένεται να μειωθούν ή να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον με αποτέλεσμα η μείωση του στόλου μαχητικών να καταστήσει αδύνατη την κάλυψη όλων των επιχειρησιακών αναγκών με απρόβλεπτες συνέπειες στην Άμυνα και την εξωτερική πολιτική της Μ Βρετανίας.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας καταβάλει προσπάθειες, ώστε εντός της επόμενης 5ετίας να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την αγορά τουλάχιστον 48 F-35Β STOVL Lightning II, με πρόθεση να προμηθευτεί συνολικά 115 μαχητικά 5ης γενιάς μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι η περίπτωση των Eurofighter Typhoon (αρχικής έκδοσης Trance 1), τα οποία η BAE Systems ελπίζει να αναβαθμίσει προκειμένου να παραμείνουν σε υπηρεσία καθώς η προβλεπόμενη ημερομηνία απόσυρσης τους, θα αφορά στην ουσία μαχητικά 4ης γενιάς, τα οποία δεν θα έχουν αγγίξει καν το μέσον της προβλεπόμενης επιχειρησιακής ζωής τους..http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου