Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

AH-1 Cobra της IAF παραxωρούνται στην Ιορδανία- ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ, ΤΑ ΠΑΣΑΡΑΝ , ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ!

Το Ισραήλ παρέδωσε στην Ιορδανία 16 επιθετικά ελικόπτερα Bell AH-1 Cobra (Tzefa - Οχιά) προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των Ιορνδανικών ΕΔ σε επιχειρήσεις παροχής πυρών υποστήριξης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων των ισλαμιστών του ISIS.
Τα 16 Cobra προέρχονται από αποθέματα της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) η οποία τα είχε σε καθεστώς αποθήκευσης, δεδομένου ότι αντικαταστάθηκαν από AH-64A/D Apache (Saraf/Peten).
Η απόφαση παραχώρησης τους στην κυβέρνηση του Αμμάν, συνδυάστηκε με εκτεταμένες εργασίες επαναφοράς σε επιχειρησιακή χρήση, ενώ σημειώνεται ότι από την είσοδο τους σε υπηρεσία το 1975 (μέχρι και την εποχή που τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης), είχαν δεχτεί εκσυγχρονισμό επιμέρους συστημάτων.
Πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά μεταβίβαση οπλισμού από το Τελ Αβίβ στο Αμμάν, γεγονός που υποδηλώνει τη στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της από κοινού αντιμετώπισης των ισλαμιστών του ISIS  
 Σε κάθε περίπτωση πάντως η μεταβίβαση κύριου αμυντικού υλικού αμερικανικής προέλευσης δεν μπορεί παρά να έγινε με την εξουσιοδότηση της Ουάσιγκτον, η οποία φαίνεται ότι ενισχύει σημαντικά τον τελευταίο καιρό τις χώρες που μάχονται το ισλαμικό κράτος σε Συρία και Ιράκ.

H χρήση τους εκτιμάται οτι θα συμβάλει σε αποστολές εγγύς υποστήριξης προβάλλοντας εχθρικές θέσεις, στην εξουδετέρωση μεμονωμένων στόχων ενώ ο παρεχόμενος όγκος πυρός με ρουκέτες των 2,75n, βλήματα TOW και το τρίκανο πυροβόλο Μ-197 των 20mm θεωρείται κρίσιμος για προσβολή στόχων περιοχής.

Τα ισραηλινά Tzefa είχαν αποσυρθει από την ενεργό δράση μόλις το 2013 και αυτό λόγω περιορισμών στα κονδύλια του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που ανάγκασε στην απόφαση να τεθούν σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης.

 Είναι βετεράνοι των όλων των επιχειρήσεων σε Συρία, Λίβανο και Γάζα τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ παράγοντες που συνέβαλλαν στην απόφαση να αποσυρθούν ήταν η ευρεία χρήση UAV σε αποστολές παρατήρησης και το αυξημένο κόστος υποστήριξης.

Παρά την ηλικία τους θεωρούνται ως ικανά εναέρια μέσα παροχής εγγύς υποστήριξης - αν και είναι ευάλλωτα σε πυρά φορητού οπλισμού και ιδίως φορητών ατιαεροπορικών βλημάτων MANPADS που οι ισλαμιστές του ISIS φαίνεται να διαθέτουν σε ικανούς αριθμούς.

Σημειώνεται οτι η Βασιλική Ιορδανική Αεροπορια είναι ήδη χρήστης του τύπου με 33 ελικόπτερα σε υπηρεσία, αριθμός που θα αυξηθεί με την προσθήκη των ισραηλινών Tzefahttp://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου