Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Στο στόχαστρο το κουρδικό κράτος

Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο να μειώσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τουρκίας | AP Photo/ Lefteris Pitarakis, filehttp://www.efsyn.gr/
Με το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία ακόμη «θολό» -τρεις εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου- συνεδρίασε χθες στην Αγκυρα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK), προεδρεύοντος του προέδρου Ερντογάν, συμμετεχόντων του υπηρεσιακού
 πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, των συναρμόδιων υπουργών σε θέματα ασφαλείας και του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, με αντικείμενο την κατάσταση στα νότια σύνορα με τη Συρία κι εν μέσω ενός ορυμαγδού πληροφοριών ότι βρίσκεται ήδη στον τελικό σχεδιασμό μία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της όμορης -βυθισμένης σε έναν αέναο εμφύλιο- χώρας...

Ο συναγερμός έχει σημάνει εδώ και ημέρες στην τουρκική πρωτεύουσα, μετά τις κινήσεις μονάδων του «Ισλαμικού κράτους» κοντά σε συνοριακά περάσματα προς την Τουρκία, αλλά κυρίως μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των Κούρδων της Συρίας έναντι των σουνιτών εξτρεμιστών του «ΙΚ» (χάρη και στην αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ), με αποτέλεσμα να ελέγχουν σήμερα περίπου 400 χλμ. συριακών εδαφών κατά μήκος της μεθορίου.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους στην Αγκυρα -επισημαίνει η Hürriyet- για την προοπτική ενός αυτόνομου κουρδικού, καθώς οι συροκουρδικές δυνάμεις «δημιουργούν έναν νότιο διάδρομο, φθάνοντας πιθανόν έως και στις συριακές ακτές της Μεσογείου». Κι έτσι «έπειτα από αρκετές συναντήσεις», γράφει η φιλοκυβερνητική Daily Sabah, «το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και το πρωθυπουργικό γραφείο αποφάσισαν τη δημιουργία μιας ‘‘ζώνης ασφαλείας’’ στο συριακό έδαφος. Τα επιχειρησιακά σχέδια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή» επισημαίνει, κάνοντας ακόμη πιο εύλογο το ερώτημα αναλυτών και Τούρκων αρθρογράφων για το εάν ανάλογες μεθοδεύσεις αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση του ισλαμοσυντηρητικού AKP, εν όψει πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Ετοιμάζουν ζώνη ασφαλείας

Οπως και να έχει, στο τραπέζι -γράφει η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak- βρίσκεται ήδη σχέδιο δημιουργίας μιας «ζώνης» μήκους 110 χλμ. και βάθους 28 χλμ. απέναντι από το Χαλέπι στη βορειοδυτική Συρία, με την κινητοποίηση έως και 18.000 στρατιωτών. Σύμφωνα δε με τη Milliyet, εξετάζεται εναλλακτικά το σενάριο να αποφευχθεί μία εισβολή με τη χρήση βαρέων όπλων από την τουρκική πλευρά των συνόρων. «Η επιχείρηση θα μπορούσε να συνοδευτεί με αεροπορικές επιδρομές», συμπληρώνει η Milliyet, και σε συνεργασία με τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) στη δημιουργία ενός στρατηγικού αναχώματος έναντι του «ΙΚ» και των Κούρδων της Συρίας.

Καθώς όμως για όλα αυτά απαιτείται κάποιου είδους νομιμοποίησης, «εξετάζονται δύο εκδοχές» επισημαίνει η Yeni Şafak. «Αρχικά, η Τουρκία θα προσπαθήσει να λάβει τη διπλωματική υποστήριξη των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των υπό το πρόσταγμα των ΗΠΑ δυνάμεων» της «συμμαχίας των προθύμων».

«Εάν την εξασφαλίσει, τα τουρκικά στρατεύματα θα σταθμεύσουν στη ‘‘ζώνη ασφαλείας’’ πιθανότατα για δύο χρόνια. Εάν δεν το καταφέρει, τότε θα εφαρμοστεί το Plan B» και «το μοντέλο νότιου Λιβάνου, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ (...) και με παραμονή των Τούρκων στρατιωτών για μικρότερο διάστημα στην περιοχή, ενώ η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του FSA θα λειτουργεί ως εγγύηση ασφαλείας».

Από τη Μόσχα εν τω μεταξύ -όπου βρισκόταν χθες- ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουάλιντ Μουάλεμ, τόνισε ότι το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε για συνέχιση στην παροχή βοήθειας «σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο» στο καθεστώς Ασαντ. «Ολοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν το κακό, όταν πρόκειται για τη μάχη εναντίον του ‘‘ΙΚ’’», ανέφερε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καλώντας όμως τη Δαμασκό να συναινέσει σε ευρύ διεθνή συνασπισμό σε αυτή ειδικά τη μάχη. «Γνωρίζω ότι ο Πούτιν είναι ένας άνδρας που κάνει θαύματα, όμως μία συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ ή τις ΗΠΑ προϋποθέτει ένα μεγάλο θαύμα», σχολίασε ο Μουάλεμ. «Πώς είναι δυνατόν αυτές οι χώρες να συμμαχήσουν εναντίον της τρομοκρατίας, την ώρα που την έχουν χρηματοδοτήσει;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου