Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η αλληλεγγύη ενοχλεί το Ισραήλ

«Για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός διαπράττει κρατική πειρατεία στη Μεσόγειο» κατήγγειλε ο Πέτρος Στεργίου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας στην Αθήνα | Photo by Pablo Miranzo , Ship to Gaza-Sweden, via AP
Συντάκτης: 
Μπλόκο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη προς τον αποκλεισμένο και βομβαρδισμένο λαό της Γάζας έστησε ξανά το Ισραήλ, λίγες μέρες πριν από τη μαύρη επέτειο έναρξης του περσινού πολέμου των 50 ημερών, που άφησε πίσω του 2.140 νεκρούς Παλαιστίνιους και τη Γάζα μέσα στα ερείπια.
Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, τρία σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού αναχαίτισαν και κατέλαβαν το ψαροκάικο «Μαριάν του Γκέτεμποργκ» με σημαία Σουηδίας, παρότι έπλεε σε διεθνή ύδατα ακολουθούμενο από τα τρία συνοδευτικά ελληνικά ιστιοφόρα «Rachel», «Vittorio» και «Juliano II».

Τα τέσσερα πλοιάρια, που αποτελούν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ, είχαν αποπλεύσει το Σάββατο με στόχο να σπάσουν τον απάνθρωπο ναυτικό αποκλεισμό και να φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Σ' αυτή την αποστολή συμμετέχουν 47 ακτιβιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί και μέλη πληρωμάτων από 16 χώρες και την Ελλάδα.

Η επαφή με το «Μαριάν» χάθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί, σε διεθνή ύδατα περίπου 100 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας, αφότου ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν, το ερεύνησαν και συνέλαβαν τους 18 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων τον πρώτο πρόεδρο της Τυνησίας μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, δρα Μονσέφ Μαρζούκι, τον Αραβα βουλευτή της Κνεσέτ, Μπάσελ Γκάτας, την Ισπανίδα ευρωβουλευτή Ανα Μιράντα και εφτά δημοσιογράφους.

Συνοδεία ισραηλινών δυνάμεων, το ψαράδικο επρόκειτο να καταπλεύσει χθες τη νύχτα στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ, ενώ οι συλληφθέντες θα περάσουν από ανάκριση και θα απελαθούν. Παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, πως δεν υπήρξε χρήση βίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η πρωτοβουλία Ενα Καράβι για τη Γάζα εκφράζει φόβους για το αντίθετο, θυμίζοντας τον ξυλοδαρμό με ρόπαλα και τα ηλεκτροσόκ με όπλα taser των επιβαινόντων στο σκάφος «Estelle» το 2012 και φυσικά τη δολοφονία 10 Τούρκων ακτιβιστών από Ισραηλινούς κομάντος στην αιματηρή κατάληψη του πλοίου «Mavi Marmara» τον Μάη του 2010.
Καταγγέλλουν πειρατεία

«Για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός διαπράττει κρατική πειρατεία στη Μεσόγειο» κατήγγειλε ο Πέτρος Στεργίου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας στην Αθήνα. «Ο στόλος αυτός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επίδειξη υποκρισίας και ψεύδους, που βοηθάει μόνο τη Χαμάς» ήταν η κυνική αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συνεχάρη τον στρατό για την αναχαίτιση του «Μαριάν», τονίζοντας παράλληλα πως το Τελ Αβίβ «δεν θα επιτρέψει να εισέλθουν όπλα για τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα, όπως έχει αποπειραθεί στο παρελθόν μέσω θαλάσσης».

Εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό εξοπλισμό για το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο στόλος μετέφερε και φωτοβολταϊκά πάνελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεν έχουν αποκατασταθεί μετά την καταστροφή του δικτύου στους περσινούς βομβαρδισμούς.

Η πρωτοβουλία καλεί τις κυβερνήσεις των συμμετεχόντων στον στόλο να διασφαλίσουν πως όλοι οι συλληφθέντες είναι σώοι και αβλαβείς και να διαμαρτυρηθούν για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας από το Ισραήλ, τονίζοντας πως τα μέλη της θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην κατοχή και τον πολυετή αποκλεισμό του παλαιστινιακού λαού.
Συνόδευαν το Σουηδικό σκάφος «Μαριάν» της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα»
Επιστρέφουν στην Κρήτη τα 3 ιστιοφόρα

Στην Κρήτη επιστρέφουν τα τρία ιστιοφόρα που συνόδευαν το σουηδικό σκάφος «Μαριάν», της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα», το οποίο κατελήφθη με πειρατικό τρόπο από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Γάζας. Στα τρία ιστιοφόρα επιβαίνουν συνολικά 8 Ελληνες ακτιβιστές, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και αναμενόταν να φτάσουν σήμερα νωρίς το πρωί στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, στο Λαύριο παραμένει το ελληνικό καΐκι «Αη Νικόλας» έτοιμο να αποπλεύσει επίσης για τη Γάζα, σε μια ακόμα προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός του 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής. Για να δοθεί άδεια απόπλου του πλοίου ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα μετά από ενέργειες και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, με δεδομένη την έως τώρα εξέλιξη της νέας αυτής επιχείρησης και τη σύλληψη του πληρώματος του «Μαριάν», εκφράζεται προβληματισμός μεταξύ των μελών της διεθνούς πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» για το αν είναι σκόπιμο να συνεχιστεί τώρα η αποστολή ή να δοθεί αναβολή δύο μηνών.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της αποστολής, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της άμεσης έναρξης του ταξιδιού του «Αη Νικόλα», αλλά τονίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τα μέλη των αποστολών από 19 χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Ο Βαγγέλης Πισσίας εξηγεί πως, παρά τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, στα μέλη της ελληνικής αποστολής πέφτει ένα «αγωνιστικό βάρος και προνόμιο, καθώς με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα λειτουργεί ως προγεφύρωμα ειρήνης σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή. Συμβάλλουμε στη δημιουργία καλής γειτονίας, αλλά και στην ελάφρυνση του πόνου σχεδόν 2 εκατομμυρίων αποκλεισμένων ανθρώπων στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».

Ασχετα από τη συνέχιση της αποστολής ο Βαγγέλης Πισσίας τονίζει πως ειδικά σε αυτή την περίοδο οι Ελληνες θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Παλαιστίνης. «Δεν αρκεί να είμαστε μόνο οικονομικά εξασφαλισμένοι, αλλά να κάνουμε και το ηθικό μας χρέος, αν θέλουμε να σώζουμε εκτός από τη ζωή μας και την ψυχή μας. Σε αυτούς τους δρόμους περπάτησαν μεγάλοι αγωνιστές πριν από μας, ακόμα και αν χρειάστηκε να πολεμήσουν σε άλλη χώρα από τη δική τους. Αν μη τι άλλο, μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης και παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα, ας κρατήσουμε τα διδάγματα της Γαλλικής Επανάστασης και το τρίπτυχο “Αδελφότητα, Ισότητα, Ελευθερία”. Με αυτές τις σκέψεις μπήκαμε ξανά στον ταξίδι προς τη Γάζα», αναφέρει ο ίδιος.http://www.efsyn.gr/arthro/i-allileggyi-enohlei-israil-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου