Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πίσω από τις κάμερες

 Άφαντος παραμένει ο νόμος, τον οποίο εδώ και μήνες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη δημοπράτηση και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ακανθώδες και επίσης είναι αποκαλυπτικό του πού ακριβώς υπάρχει εδραιωμένη, έστω και εξωθεσμική, εξουσία. Για να αντιληφθούμε τη δύναμη των θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, αξίζει να αναφέρουμε πως οι καναλάρχες προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον των προστίμων ύψους 24 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν επιβληθεί από το ΣΔΟΕ για τη χρήση των συχνοτήτων κατά την περίοδο 2011-2014.
 Για τυπικούς λόγους το δικαστήριο έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα καθώς υπήρξε παρατυπία στην χρονική περίοδο της προθεσμίας στην οποία το ΣΔΟΕ έπρεπε να βεβαιώσει τα πρόστιμα. 

Έτσι οι καναλάρχες, ούτε καν τα 24 εκατομμύρια δεν θα πληρώσουν προς το παρόν, ενώ επιπλέον, απευθείας ή διά αντιπροσώπων, δείχνουν τα δόντια τους σε συνεργασία με την τρόικα, καθώς οι «θεσμοί», στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, αρνούνται να δεχτούν ως ισοδύναμο μέτρο την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση συχνοτήτων και την παραχώρηση αδειών.
 Συνεχίζεται η μεγάλη αναταραχή και οι εκκαθαρίσεις στον ΑΝΤ1 από όπου αποχώρησε προσφάτως και ο διευθυντης ειδήσεων και ενημέρωσης, ενώ κατ’ άλλους τον «παραίτησαν». Η ουσία είναι, πως με τη μέθοδο της παραχώρησης υπηρεσιών σε εξωτερικές εταιρείες όπως έχει γίνει ήδη με το τηλεφωνικό κέντρο, το τμήμα δημοσίων σχέσεων κ.λπ., το άλλοτε κραταιό κανάλι συνεχώς συρρικνώνεται και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας, αν και γίνονται υπογείως και στα «μουλωχτά», είναι εξαιρετικά σημαντικές και μάλιστα έχουν ξεκινήσει πολύ πριν το φούντωμα της κρίσης.
 Ταυτόχρονα, σε οικτρή θέση βρίσκονται τα οικονομικά του Mέγκα. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τα αφεντικά τους να προχωρούν σε απολύσεις σε άλλα μαγαζιά της ιδιοκτησίας τους και σίγουρα δεν αισθάνονται και τόσο άνετα. Ήδη στο Έθνος, του ομίλου Πήγασος, ξεκίνησαν απολύσεις, αρχής γενομένης από το αθλητικό τμήμα της εφημερίδας και έπεται συνέχεια. Η οικογένεια Μπόμπολα, που είναι και μέτοχος στο Μέγκα, δεν μπορεί να σώσει τα υπόλοιπα μέσα που διαθέτει και δεν έχει καμία διάθεση να το πράξει στο Μέγκα. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται ο ΔΟΛ και καταλυτικός παράγοντας των όποιων εξελίξεων θα είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία, όμως, επί της ουσίας δεν ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με το Μέγκα.http://prin.gr/?p=7728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου