Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Συμφωνία σταθμός για το Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στην επίτευξη ιστορικής συμφωνίας έφτασαν το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ιρανός διπλωμάτης στη Βιέννη.
«Η σκληρή δουλειά μας απέδωσε καρπούς και καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά», τόνισε η διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί και από άλλο αξιωματούχο του Ιράν. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε πως στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί συνεδρίαση της ολομέλειας των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων στη Βιέννη. 
Το Ιράν αποδέχθηκε ένα λεγόμενο σχέδιο "ξαφνικής αποκατάστασης" με το οποίο θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις μέσα σε 65 ημέρες, αν παραβιάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις έξι μεγάλες δυνάμεις που προβλέπει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσαν διπλωμάτες στο Ρόιτερς. Οι διπλωμάτες είπαν πως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα συνεχίσει να ισχύει για πέντε χρόνια και το εμπάργκο του ΟΗΕ για τους πυραύλους θα εξακολουθήσει να ισχύει για οκτώ χρόνια.

Δύο από τα βασικά εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας ήταν η διαδικασία άρσης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και για την επίβλεψη του πυρηνικού του προγράμματος από τη διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε να πιστοποιείται ο αυστηρά ειρηνικός χαρακτήρας του. Το τελευταίο, κατά τα φαινόμενα, μεγάλο εμπόδιο στο οποίο εξακολουθούσε να σκοντάφτει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αφορούσε στο αίτημα του Ιράν για άρση του εμπάργκο όπλων που του έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενα αίτημα που εξασφάλισε τη ρητή υποστήριξη της Ρωσίας (βασικού προμηθευτή οπλικών συστημάτων στο Ιράν) και τη διακριτική υποστήριξη της Κίνας, προσκρούει ωστόσο στην αντίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, οι οποίοι υπολογίζουν σοβαρά αφενός μεν την πίεση του Ισραήλ, αφετέρου δε το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ιράν και των συμμάχων του στις συγκρούσεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Οι άξονες της συμφωνίας

Η συμφωνία η οποία υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015 , έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία , 5+1) και του Ιράν είναι ένα ντοκουμέντο εκατό σελίδων και αποτελείται από ένα κύριο μέρος και πέντε παραρτήματα. Ακολουθούν οι κύριοι άξονες της συμφωνίας, σύμφωνα με τη σύνοψη που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde:
Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου
Κύριος στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι το "Breakout", ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου, θα είναι τουλάχιστον ένα έτος επί μία δεκαετία.

Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα τροποποιηθεί ώστε να μην έχει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου για στρατιωτικούς σκοπούς
Ενίσχυση των επιθεωρήσεων
Εφαρμογή καθεστώτος ενισχυμένων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, αλλά και μετά από αυτή για ορισμένες δραστηριότητες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου ( yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών. Η Τεχεράνη δεσμεύεται να εφαρμόσει και να επικυρώσει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της IAEA που επιτρέπει τις εις βάθος επιθεωρήσεις.

Αρση των κυρώσεων

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα αρθούν με την εφαρμογή από το Ιράν της συμφωνίας μετά την περί αυτού επαλήθευση της IAEA (αρχές 2016). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Εμπάργκο επί των όπλων-πυραυλικό πρόγραμμα Οι κυρώσεις που αφορούν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων διατηρούνται. Η απαγόρευση μεταφοράς ευαίσθητων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ για οκτώ χρόνια, εκτός της περίπτωσης που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει συγκεκριμένη άδεια.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου