Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Για τον Γολγοθά των προσφύγων ευθύνεται η Ε.Ε.

Καμερουνέζοι πρόσφυγες διασχίζουν τα σερβοουγγρικά σύνορα, όπου σύντομα θα ανεγερθεί φράχτης | AP PHOTO/ Bela Szandelskzy
Συντάκτης: 
Στην αποτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο αποδίδει η Διεθνής Αμνηστία το πολύ βαρύ τίμημα που αναγκάζονται να πληρώσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη από τον πόλεμο και την ανέχεια.
Η χτεσινή έκθεση της οργάνωσης, με τίτλο «Συνοριακές περιοχές της Ευρώπης: Παραβιάσεις κατά μεταναστών και προσφύγων στην ΠΓΔ Μακεδονίας, τη Σερβία και την Ουγγαρία», καταγράφει όσα περιμένουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη διαδρομή που επιλέγουν οι περισσότεροι πια για να φτάσουν στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, διασχίζοντας την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ώστε να βρεθούν στην Ουγγαρία.

Η διαδρομή είναι συντομότερη και λιγότερο επικίνδυνη από το πέρασμα στην Ιταλία μέσω της Λιβύης, ωστόσο σε κάθε τους βήμα οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πέσουν θύμα βίας, κλοπών και οικονομικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο από διακινητές και ένοπλες ομάδες, αλλά και από την αστυνομία.

Κινδυνεύουν επίσης να βρεθούν έγκλειστοι για πολλούς μήνες σε κέντρα κράτησης (μόνο και μόνο για να καταθέσουν στο δικαστήριο σαν μάρτυρες σε υποθέσεις δίωξης διακινητών, πολλοί κρατούνται μήνες στο Γκαζί Μπάμπα, το κέντρο κράτησης των Σκοπίων, σε συνθήκες ιδιαίτερα απάνθρωπες και εξευτελιστικές) ή να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα (παράνομα, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Δεκάδες κίνδυνοι

Αλλά ούτε η είσοδος και η παραμονή στην Ουγγαρία είναι εύκολη – κάθε άλλο. Ακόμα κι αν καταφέρουν να περάσουν τους αυστηρούς ελέγχους, τις επιχειρήσεις καταστολής και, σε λίγο καιρό, τον φράχτη που θα υψωθεί στα ουγγρικά σύνορα, αντιμετωπίζουν κι εκεί το ισχυρό ενδεχόμενο της κράτησης σε εξευτελιστικές συνθήκες και της κακομεταχείρισης από την αστυνομία, όπως και ένα σύστημα ασύλου που το 2014 έδωσε προσφυγικό καθεστώς σε μόνο 240 ανθρώπους, πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, όσοι δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ουγγαρία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της σύλληψης και της απέλασης στη Σερβία, από όπου μπορεί να ξαναβρεθούν στην ΠΓΔΜ ή και στην Ελλάδα. Και το ταξίδι ξαναρχίζει. Μερικοί από τους περισσότερους από 100 πρόσφυγες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσαν πως είχαν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα περισσότερες από δέκα φορές, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Τι τους σπρώχνει; Τους περισσότερους, «η δυσκολία πρόσβασης στο άσυλο, η έλλειψη θέσεων φιλοξενίας, το χαμηλό επίπεδο ζωής λόγω της κρίσης και η απουσία μέτρων κοινωνικής ένταξης», διαπιστώνει η έκθεση.

Και επισημαίνει πως η κατάσταση αντανακλά την αποτυχία της Ε.Ε. να περιλάβει στις πολιτικές της την αλληλεγγύη τόσο προς τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να απαντήσει στην προσφυγική κρίση, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου να μοιραστούν ισομερώς την ευθύνη για την υποδοχή προσφύγων, την ίδια ώρα που στρέφεται στην ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης των συνόρων.http://www.efsyn.gr/arthro/gia-ton-golgotha-ton-prosfygon-eythynetai-i-ee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου