Συγγενείς των αγνοουμένων διαμαρτύρονται και ζητούν να μάθουν την τύχη τους
Συντάκτης:
«Κάθε μέρα, όταν κοιτώ προς τα εκεί με πιάνει μεγάλη θλίψη. Αν είναι εκεί, είναι πολύ κοντά. Μα συνάμα είναι και πολύ, πολύ μακριά», λέει στο BBC η Μαργαρίτα Σελένε μιλώντας για την κόρη της Καρόλ, που εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2002, στα 17 της χρόνια.
Δείχνει προς έναν λόφο που δεσπόζει στην κοινότητα 13, μια παραγκούπολη του Μεντεγίν, διαβόητης για τη βία της, δεύτερης πόλης της Κολομβίας. Μια ζώνη που υπήρξε από τα πλέον άγρια σκηνικά του εμφυλίου, με έντονη παρουσία του αντάρτικου, παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, στρατού και εγκληματικών συμμοριών. Η «Escombrera» («Χωματερή») απλώνεται σαν μια γιγάντια ουλή στον λόφο και δεν είναι μόνο μια μάζα μπάζων, σκουπιδιών και αποβλήτων, αλλά κρύβει στα σπλάχνα της τα μυστικά μιας σύρραξης περισσότερο από 50 χρόνων.
Η Μαργαρίτα είναι πεισμένη ότι σκότωσαν την Καρόλ και την πέταξαν εκεί. Δεκατρία χρόνια μετά, όπως και πολλοί άλλοι συγγενείς αγνοουμένων του Μεντεγίν, βλέπει το αίτημά της «να σκαφτεί συθέμελα η Χωματερή» να γίνεται πραγματικότητα και ελπίζει ότι θα μπορέσει επιτέλους να βρει τη σορό της κόρης της. Οι Αρχές, με τη συνδρομή και την οικονομική βοήθεια των Γαλλίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Ισπανίας, ξεκινούν στις 27 Ιουλίου «τη μεγαλύτερη εκταφή στην ιστορία της Κολομβίας». Στόχος τους είναι να ανασύρουν από τον μακάβριο λόφο εκατοντάδες δολοφονημένους που, σύμφωνα με μαρτυρίες, πετάχτηκαν σ’ αυτόν τον τόπο, τον οποίο οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο σε αστικό χώρο στον κόσμο.
Η εξαφάνιση της Καρόλ συνέπεσε με την έναρξη της διαβόητης Επιχείρησης Ωρίων του κολομβιάνικου στρατού σε συνεργασία με παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου για την ανάκτηση του ελέγχου της κοινότητας 13 από τους αντάρτες. Οι κάτοικοι θυμούνται εκείνη την επιχείρηση και τις ημέρες που ακολούθησαν σαν μια περίοδο «απόλυτου τρόμου». Οταν έπειτα από τέσσερις μέρες αποχώρησε ο στρατός, οι παραστρατιωτικοί πήραν τον έλεγχο της κοινότητας και περισσότεροι από 200-300 κάτοικοι της γύρω περιοχής εξαφανίστηκαν. Ανάμεσά τους και η Καρόλ με δύο φίλες της.
«Οσοι ζούσαμε εδώ γύρω, έπειτα από αυτές τις επιχειρήσεις βλέπαμε πώς ανέβαιναν οι νέοι συνοδεία ενόπλων: τους έβαζαν να σκάψουν τον τάφο τους, τους βασάνιζαν, τους σκότωναν και τους έθαβαν. Αλλους τους είχαν ήδη δολοφονήσει και απλώς τους πέταγαν εκεί», λέει η Λους Ελένα Γκαλεάνο, πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Περπατώντας για την Αλήθεια, που ελπίζει ότι επιτέλους θα μπορέσει να βρεθεί η σορός του αγνοούμενου συζύγου της.
Μόλις τον περασμένο χρόνο οι Αρχές της πόλης άρχισαν να κάνουν τεχνικές αναλύσεις κάποιων περιοχών του λόφου, στη βάση μαρτυριών ενός παραστρατιωτικού που περιέγραψε τους τόπους ομαδικών τάφων όπου έριχναν τα θύματά τους, οριοθετώντας τις τρεις πρώτες ζώνες ανασκαφής. Είναι άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τόσους τόνους χώμα και σκουπίδια, αλλά οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν πως θα βρεθούν από 40 έως και 200 πτώματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα θύματα των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου.
O δήμαρχος του Μεντεγίν επιμένει πως, παρά το τεράστιο κόστος που ίσως ξεπεράσει τα 4 εκατ. δολάρια, και τις δυσχέρειες για την απομάκρυνση περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο κυβικά μέτρα χώματος, η εκταφή θα καταφέρει να ολοκληρωθεί και η Χωματερή θα πάψει να είναι σύμβολο ατιμωρησίας. «Ως ελάχιστος φόρος τιμής στην ιστορική μνήμη, που είναι η μόνη που μας συμφιλιώνει με το παρελθόν και μας προσφέρει εμπιστοσύνη για το μέλλον. Ως ελάχιστο χρέος για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου».
«Τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι όλα τέλειωσαν. Να τους θάψουμε με αξιοπρέπεια», επαναλαμβάνει η Μαργαρίτα.
Πέφτουν κεφάλια για τα «Θετικά Ψέματα»
Ο πρόεδρος της Κολομβίας «καρατόμησε» χθες τους αρχηγούς των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας (τον στρατηγό Χαϊμέ Αλφόνσο Λασπρίγια, τον ναύαρχο Ερνάντο Ουίλς και τον πτέραρχο Γκιγέρμο Λεόν), μετά τις αποκαλύψεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, σύμφωνα με τις οποίες κορυφαίοι αξιωματικοί φέρεται να γνώριζαν για δεκάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων. Πριν από δύο εβδομάδες, η HRW δημοσίευσε έκθεση, την οποία αρχικά η κυβέρνηση Σάντος απέρριψε ως αβάσιμη, σύμφωνα με την οποία «πολλοί στρατηγοί και συνταγματάρχες» όχι μόνο γνώριζαν και συγκάλυπταν, αλλά και διέτασσαν συστηματικές εκτελέσεις αμάχων χωρίς δίκη μεταξύ 2002 και 2008.
Το σκάνδαλο βαπτίστηκε «Falsos Positivos» («Θετικά Ψέματα») και αφορά μονάδες που δολοφονούσαν άμαχους χωρικούς και τους «έντυναν» αντάρτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν προαγωγές και παράσημα οι φονιάδες και οι επικεφαλής τους... Στην έκθεση της HRW κατηγορούνταν κυρίως οι στρατηγοί Χουάν Πάμπλο Ροντρίγκες και Χάιμε Λασπρίγια – αμφότεροι διοικητές ταξιαρχιών που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 76 εξωδικαστικές εκτελέσεις αθώων. Σύμφωνα με την HRW, οι Κολομβιανοί εισαγγελείς ερευνούν περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις τέτοιων «θετικών ψεμάτων»...
http://www.efsyn.gr/arthro/kolomvia-i-homateri-ton-egklimaton
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου