Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Αφγανοί στρατιώτες νεκροί από αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ

Image
Δεκατέσσερις αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από φίλια πυρά των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, όπου δρουν οι αντάρτες Ταλιμπάν, δήλωσαν τοπικές αρχές.
"Στις 06:00 το πρωί (04:30 ώρα Ελλάδας) δύο αμερικανικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα του αφγανικού στρατού", δήλωσε ο Μοχάμαντ Ραχίμ Αμίν, κυβερνήτης της επαρχίας Μπαράκι Μπάρακ, όπου συνέβη το περιστατικό. "Το οδόφραγμα άρπαξε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεκατέσσερις αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν".
Ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης, Ντιν Μοχάμαντ Νταρβίς, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή Μπαράκι Μπάρακ, όμως η περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν "δεν ήταν ύποπτη. Η αφγανική σημαία κυμάτιζε στο οδόφραγμα, όταν οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν την επίθεσή τους", δήλωσε ο Μοχάμαντ Ραχίμ Αμίν.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως "γνωρίζει για ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην επαρχία Λογκάρ. Διεξάγεται έρευνα".

Το περιστατικό αυτό θυμίζει ένα παρόμοιο που είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2014 στην ίδια επαρχία.

Πέντε αφγανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και οκτώ άλλοι είχαν τραυματιστεί από πυρά της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα, Isaf, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε τέρμα στις αποστολές μάχης.
Από τότε, οι 12.500 ξένοι στρατιώτες που τη συναποτελούν, Αμερικανοί στην πλειονότητά τους, έχουν ως αποστολή να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τους αφγανούς ομολόγους τους.

Οι τελευταίοι βρίσκονται στο εξής μόνοι τους στην πρώτη γραμμή απέναντι στους εξεγερμένους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μία μεγάλη καλοκαιρινή επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου