Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Φήμες για παραίτηση Βαλαβάνη- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Μαξίμου και στο στρατόπεδο των «ανταρτών»

Χωριστές διαβουλεύσεις για τη στάση που θα κρατήσουν στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προοιωνίζεται η υπογραφή της συμφωνίας, έχουν οι δύο πτέρυγες που έχουν διαμορφωθεί ανοιχτά πλέον στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίρπας, ο οποίος καλείται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να επιλέξει αν θα πορευτεί με κυβέρνηση ειδικού σκοπού είχε συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε εμφανή τα σημάδια της κούρασης, με τσαλακωμένα ρούχα και σκισμένο μπατζάκι, όπως δείχνουν φωτογραφίες, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής κ. Δημήτρης Βίτσας.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Πρωθυπουργόςθα επιλέξει να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο τις εκλογές το φθινόπωρο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης 9ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) εμφανίζονται διατεθειμένα να δώσουν ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να συμμετάσχουν επίσημα σ΄ αυτήν, αλλά να την συνδράμουν με τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο, που δεν θα ανήκουν στις ΚΟ πομάδες τους, έτσι ώστε να κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις από τις εξελίξεις, επιμένοντας στην βασική γραμμή ότι η ευθύνη για την υλοποίηση των μέτρων ανήκεις τον Πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά, συνάντηση είχαν στη Βουλή περισσότεροι από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν «Όχι», «παρών» ή απείχαν και έχουν προαναγγείλει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση.

Η συνάντηση των βουλευτών έγινε στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η αντιπρόεδρος, αν και ψήφισε θετικά στην πρόταση για εξουσιοδότηση την Παρασκευή, βρίσκεται στην ομάδα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνυπέγραψε το κείμενο με το οποίο ξεκαθαριζόταν ότι δεν την δεσμεύει το «Ναι» για τη συνέχεια και τις επόμενες ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποστασιοποιηθεί από την κεντρική γραμμή υπολογίζονται σε τουλάχιστον 32.

Στη συνάντηση των βουλευτών σήμερα ήταν κυρίως βουλευτές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο συμμετείχαν και στελέχη από την ΔΕΑ και την ΚΟΕ.

Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στο κόμμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και θα πρέπει να αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο οι βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν αποστάσεις την Παρασκευή από την ηγετική ομάδα, να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.


Εν τω μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες τις τελευταίες ώρες ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη σκέπτεται να παραιτηθεί μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.


Εγκυρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυρία Βαλαβάνη θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα, όπως η κατάργηση των 100 δόσεων που ήταν δική της απόφαση και την στήριξε ως φιλολαϊκό μέτρο.
Επίσης, από το περιβάλλον της αναπληρώτριας υπουργού αναφέρεται ότι η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ -του οποίου είναι πολιτική προιστάμενος- σε Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μια ρήτρα στη συμφωνία την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί.http://www.hitandrun.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου