Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ασπονδες φιλίες και εθνικά συμφέροντα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Σέρβος υπ. Εξ. Ιβιτσα Ντάτσιτς | EPA/ GEORGI LICOVSKI
Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Θερμή αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο θα συγκληθεί την Τετάρτη με πρωτοβουλία του υπουργού Eξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Η Νέα Δημοκρατία, διά του υπεύθυνου εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του Ελληνα υπουργού στα Δυτικά Βαλκάνια:
«Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της χώρας μας (όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου), προκαλούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό, όλο και σοβαρότερα ερωτηματικά, καθώς φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι οδηγούν σε μεταβολή ή ακόμα και σε ακύρωση σταθερών προτεραιοτήτων και θέσεων της Ελλάδας στην τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων».

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το θέμα προέκυψε από τη δήλωση του κ. Κοτζιά στην Πρίστινα, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα στηρίζει «το Κόσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς» και υποστηρίζει «την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Interpol και η UNESCO. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Κοσόβου».

Οι ανησυχίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προέκυψαν μετά και τα δημοσιεύματα σερβικών ΜΜΕ πως δήθεν η Αθήνα θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και παρά την κατηγορηματική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι «πως δεν έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας» στο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ούτε καν έθεσαν το ζήτημα οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι στις συνομιλίες με την ελληνική αντιπροσωπεία, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας. Το μόνο που είπε ο κ. Κοτζιάς για το ζήτημα της αναγνώρισης ήταν η αυτονόητη αλήθεια που πρέπει να διέπει τη στάση μιας σοβαρής χώρας σε κάθε θέμα εξωτερικής πολιτικής:

«Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα με βάση δύο κριτήρια: το ένα κριτήριο είναι οι ανάγκες όλης της περιοχής και το δεύτερο, το εθνικό μας και το ευρωπαϊκό συμφέρον, και θα πρέπει να δούμε στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά τα δύο κριτήρια».
Ξεκάθαρη διαστρέβλωση

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι επιχειρείται διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων καθώς ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε λόγο για ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι αδικαιολόγητος, ιδίως όταν αναπαράγεται άκριτα και εξ αντανακλάσεως λόγω των σερβικών δημοσιευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σερβική εφημερίδα «Blic» (που συμπτωματικά ανήκει σε γερμανικό όμιλο) ανακάλυψε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο το Κόσοβο γιατί θα ανοίξει γραφείο συνδέσμου στην Πρίστινα.

Ομως το ελληνικό γραφείο συνδέσμου στην Πρίστινα λειτουργεί εδώ και χρόνια και η ανακοίνωση Κοτζιά για ίδρυση αντίστοιχου γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ληφθεί το 2012, επί υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Για το ίδιο θέμα, το 2013, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε πει στη Βουλή: «Για το Κόσοβο, είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την εγκατάσταση Οικονομικού και Εμπορικού γραφείου στην Ελλάδα» και «το ζήτημα των σχέσεών μας με το Κόσοβο θα το εξετάσουμε την περίοδο που αρχίζει τώρα υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Οσο για αυτούς που ορκίζονται στο όνομα της «ελληνοσερβικής φιλίας», καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμμάχους που προκύπτουν με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε και το Βελιγράδι, που με βάση τα δικά του συμφέροντα ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, παρά την «ελληνοσερβική φιλία».

Χαρακτηριστικό είναι όμως και ένα γεγονός που συνέβη πρόσφατα στα Σκόπια και «φωτίζει» τον διπλό λόγο που έχει το Βελιγράδι απέναντι στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Σύμφωνα με πηγές στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, επισκέφθηκε τα Σκόπια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του διεθνούς οργανισμού και είχε επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μπροστά στις κάμερες έκανε προσεκτικές δηλώσεις σε σχέση με το θέμα του ονόματος, όμως σε κλειστή σύσκεψη με τους εκπροσώπους στα Σκόπια του άτυπου σχήματος «security principals» (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ΗΠΑ) ο Σέρβος υπουργός προέβαλε με άκομψο τρόπο αμιγώς εθνικές θέσεις και όχι του διεθνούς οργανισμού που προέδρευε.

Ο κ. Ντάτσιτς έθεσε θέμα δήθεν εμποδίων που θέτει η Ελλάδα στην προενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και ζήτησε από τους παριστάμενους να τον ενημερώσουν σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει προκειμένου να επισπευσθεί η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας καθώς επίσης και τι προτίθενται να πράξουν στο μέλλον.

Ηταν μια απροκάλυπτη παρέμβαση υπέρ των θέσεων των Σκοπίων που αντιμετωπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ψυχρότητα από τους παρευρισκόμενους ξένους αξιωματούχους.

Το Βελιγράδι ισχυρίζεται -όχι πάντως δημοσίως- ότι τα Σκόπια έχουν πράξει το καθήκον τους στο ακέραιο και η ευθύνη για την καθυστέρηση της ενταξιακής τους πορείας βαρύνει εξ ολοκλήρου την ελληνική πλευρά.

Αυτά, για όσους ακόμη πιστεύουν σε φιλίες και όχι σε αρχές, σε συναισθηματικές ή και λαϊκίστικες προσεγγίσεις και όχι σε πολιτικές που εξυπηρετούν το εθνικό μας συμφέρον.
http://www.efsyn.gr/arthro/aspondes-filies-kai-ethnika-symferonta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου