Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ: Φλόριντα - Αβάνα με ελληνικές ακτοπλοϊκές!

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Attica» Σπύρος Πασχάλης δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ιστορικά σημαντική θαλάσσια σύνδεση ΗΠΑ-Κούβα | AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais, File
Το προγραμματισμένο άνοιγμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Φλόριντα (ΗΠΑ) - Αβάνα (Κούβας), η οποία δεν λειτουργούσε εδώ και μισό αιώνα λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ προς την Κούβα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ναυτιλιακών εταιρειών.
Το πράσινο φως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εκτέλεση δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή έλαβε και η αμερικανική θυγατρική της «Attica Group», «Super Fast Ferries» (USA) LLC, η οποία όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήματος για να της χορηγηθούν οι απαραίτητες κανονιστικές και άλλες άδειες και από την κυβέρνηση της Κούβας.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και 1950, αλλά τα δρομολόγια σταμάτησαν το 1960, όταν ο πρόεδρος Κένεντι επέβαλε εμπάργκο στην Κούβα και περιορισμούς στα ταξίδια των Αμερικανών στη νησιωτική χώρα.
Στις 31 Οκτωβρίου 1960 το επιβατηγό-οχηματαγωγό SS City of Havana της εταιρείας West India Fruit and Steamship Company που είχε κατασκευαστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αρματαγωγό ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς το λιμάνι του Key West στη Φλόριντα. Από τους 287 επιβάτες, οι 232 ήταν Κουβανοί, οι οποίοι ήταν κάτοχοι αδειών διαμονής των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπήρχαν και 86 αυτοκίνητα από τα οποία τα περισσότερα ανήκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Παρά την κατάργηση της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής, οι Αμερικανοί συνέχισαν να πηγαίνουν στην Κούβα ταξίδια (εκπαιδευτικά, θρησκευτικά, δημοσιογραφικά κ.ά.) με σκάφη που δραστηριοποιούνταν σ’ αυτή τη γραμμή. Μόνο το 2014 650.000 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέφθηκαν την Κούβα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τα επόμενα χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Attica» Σπύρος Πασχάλης δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ιστορικά σημαντική θαλάσσια σύνδεση ΗΠΑ-Κούβας και εξήγησε ότι η πρότασή τους για εξυπηρέτηση της γραμμής συνίσταται σε καθημερινά απευθείας δρομολόγια ανάμεσα στο Μαϊάμι της Φλόριντα και της Αβάνας, απόσταση 230 μιλίων, σε λιγότερο από 10 ώρες.
Επισήμανε ακόμα ότι η έναρξη της γραμμής ΗΠΑ-Κούβας είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανασύσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύει η χώρα μας, ο όμιλος Attica αποδεικνύει ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει σύνορα.
Η «Attica Group» που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των θυγατρικών της εταιρειών «Superfast Ferries» και «Blue Star Ferries», με συνολικά 13 πλοία, σκοπεύει σε πρώτη φάση να δραστηριοποιηθεί στη γραμμή με δύο πλοία, από το οποία το καθένα έχει χωρητικότητα 1.700 επιβάτες, 700 κλίνες και δυνατότητα μεταφοράς περίπου 570 Ι.Χ.
 http://www.efsyn.gr/arthro/florinta-avana-me-ellinikes-aktoploikes-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου