Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

4.000.000 οι ξεσπιτωμένοι και κατατρεγμένοι Σύροι πρόσφυγες

Περιμένοντας τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, οι Σύροι που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στο Μαρντίν της Τουρκίας, γράφουν «Το «Ισλαμικό κράτος» μας σκοτώνει και καταστρέφει τα σπίτια μας [...] λόγω της θρησκείας μας | ΑP PHOTO/ EMRAH GUREL
10.07.2015, 
Συντάκτης: 
Το αρνητικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων ξεπέρασαν οι πρόσφυγες της Συρίας που αναζήτησαν καταφύγιο σε ξένη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η συριακή προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ο διεθνής οργανισμός τα τελευταία 25 χρόνια.
Σχεδόν οι μισοί Σύροι πρόσφυγες (1.805.255 άνθρωποι) βρίσκονται σε στρατόπεδα στην Τουρκία, με τον Λίβανο να ακολουθεί με 1.172.753 άτομα. Στην Ιορδανία έχουν καταγραφεί 629.128 Σύροι πρόσφυγες, 249.726 στο Ιράκ, 132.375 στην Αίγυπτο και άλλοι 24.055 σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στον συνολικό αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι 270.000 Σύροι οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι άλλοι (ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες) δεν έχουν καταγραφεί από τις επίσημες αρχές.
Ζούν μέσα στη φτώχεια


Σύροι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με την Τουρκία | AP Photo/ Lefteris Pitarakis

«Ο προσφυγικός πληθυσμός από τη Συρία είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιφέρει ποτέ μία και μόνο σύρραξη σε μία γενιά. Είναι ένας πληθυσμός που ενώ έχει ανάγκη τη στήριξη όλου του κόσμου, αντιθέτως ζει σε δυσμενείς συνθήκες και βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. Δυστυχώς, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος στον πόλεμο της Συρίας, που διανύει πλέον το πέμπτο έτος του, η κρίση ολοένα και εντείνεται και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Οι επιδεινούμενες συνθήκες αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να στραφούν προς την Ευρώπη και ακόμα πιο πέρα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή. Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν να βυθιστούν ακόμα πιο πολύ στην απελπισία», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο διεθνής οργανισμός κάνει έκκληση για να συνδράμουν δωρητές στην ανακούφιση των προσφύγων και την ενίσχυση των προγραμμάτων αρωγής για τα στρατόπεδα, καθώς μόνο για το 2015 υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως τα τέλη Ιουνίου είχε συγκεντρωθεί μόλις το ένα τέταρτο των δαπανών. Οι πρόσφυγες βρίσκονται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο να περικοπούν οι παροχές επισιτιστικής βοήθειας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ομως πολλοί πρόσφυγες ζουν εκτός καταυλισμών σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής βίας. Η επαιτεία, η παιδική εργασία και οι καταναγκαστικοί γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς συχνά φαινόμενα. Ο ανταγωνισμός για πρόσβαση σε εργασία, στέγη, νερό και ενέργεια στις ήδη ευάλωτες κοινότητες που τους φιλοξενούν δυσχεραίνει τη δυνατότητα των κοινοτήτων αυτών να αντεπεξέλθουν στους συντριπτικούς αριθμούς προσφύγων και να διατηρήσουν τη στήριξη που τους παρέχουν.

Στην Ιορδανία, όπου το 86% των Σύρων προσφύγων ζουν εκτός καταυλισμών, υπολογίζεται πως διαβιούν με λιγότερα από τρία δολάρια την ημέρα. Πολύ σκληρές είναι και οι συνθήκες στον Λίβανο, με τον μισό προσφυγικό πληθυσμό να ζει σε ανεπαρκή ή πρόχειρα καταλύματα στην ύπαιθρο.
Κόλαση στο εσωτερικό

Τραγική είναι και η κατάσταση για 7,5 εκατομμύρια Σύρους οι οποίοι έχουν γίνει εσωτερικοί πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Οι μάχες, η εθνοκάθαρση, τα αντίποινα και ο φόβος έχουν αναγκάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες και να καταφύγει σε άλλα, ασφαλέστερα μέρη. Αυτοί οι πρόσφυγες είναι και οι πλέον ευάλωτοι, καθώς δεν υπάρχουν ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις που να λειτουργούν προγράμματα στο εσωτερικό της Συρίας και οι πληθυσμοί αυτοί αντιμετωπίζουν συν τοις άλλοις το φάσμα της πείνας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό του ζόφου, υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πήραν αναγκαστικά τον δρόμο της ξενιτιάς για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σχεδόν μισού εκατομμυρίου χριστιανών, Ασσυρίων και Γεζήδων του Ιράκ, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους φανατικούς ισλαμιστές και βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. Στη συνέχεια εκδιώχθηκαν εκ νέου και εγκατέλειψαν τη Συρία, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Σύροι θα συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς να εγκαταλείπουν την καθημαγμένη χώρα τους, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες για σύντομη ειρήνη στην περιοχή.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου