Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Πρόσφυγες και μαφία στη Θεσσαλονίκη

Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης
Συντάκτης: 
Βασίλης Τσαρτσάνης
Επιμέλεια: Γιάννης Νικολαΐδης / Φωτογραφία-επεξεργασία: Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει το μελάνι από τον πρόσφατο νόμο που κατέθεσε η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου για την άρση της απαγόρευσης χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους πρόσφυγες και οι απαγορεύσεις στο Κιλκίς ξεκίνησαν και πάλι. Επικρατεί αλαλούμ. Κανείς δεν μπορεί να μας αποσαφηνίσει τι ακριβώς ισχύει με τις απαγορεύσεις. Είναι πλέον γνωστό ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης. Τελικά σε ποιον ανήκουν αυτές οι απάνθρωπες αποφάσεις, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή στην Ελληνική Αστυνομία;
Δευτέρα 20/7 14:00, μια ομάδα περίπου 25 ατόμων Συριακής καταγωγής με πολλά μωρά μάς κάνει νόημα να σταματήσουμε στο δρόμο. «Λίγο νερό, σας παρακαλούμε, για τα παιδιά μας». Λίγο πιο κάτω ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν με σηψαιμία στο πόδι μας λέει: «Σας παρακαλώ πηγαίνετέ με στο γιατρό, δεν μπορώ να περπατήσω άλλο». 


Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις γυναίκες με μωρά στα χέρια | Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης

Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου στο Κιλκίς βλέπεις γυναίκες με μωρά στα χέρια. Όπου υπάρχει δέντρο και σκιά δεκάδες ξαποσταίνουν και εκλιπαρούν για λίγο νερό. Σφίγγεται η ψυχή μας κάθε φορά που ανεβαίνουμε στην Ειδομένη και αναρωτιόμαστε ποιος παίρνει αυτές τις τιμωρητικές αποφάσεις για έναν λαό που έρχεται από πόλεμο. Μήπως δεν φτάνουν τα βάσανά τους και πρέπει να τους φορτώσουμε και άλλα; 

Εδώ και τρεις εβδομάδες, κατά ένα περίεργο τρόπο, με το που οι αρχές της ΠΓΔΜ χορηγούν το έγγραφο για νόμιμη διέλευση από τη χώρα για 72 ώρες, έχει εξαφανιστεί η μαφία που λυμαίνονταν τα σύνορά μας και δρούσε εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Με το που ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις για τη χρήση των μέσων μεταφοράς, ο σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης έχει γίνει κέντρο παρανομίας. Μετανάστες που ζουν καιρό στην Ελλάδα σε συνεργασία με Έλληνες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο για να διευκολύνουν τη μετακίνησή τους. Από 100 έως 150 κοστίζει κατ’ άτομο η μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς το Κιλκίς. 

Ένιωσα θυμό, όταν Σύριος πατέρας μού μαρτυρούσε ότι για να μεταφέρουν από το ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης με ένα μπλε βαν την οικογένειά του μαζί με την οικογένεια αδερφού του, τούς πήραν 2.800 ευρώ, περιστατικό το οποίο κατήγγειλα στην αστυνομία. Είναι πλέον πασιφανές ότι οι απαγορεύσεις βοηθούν μόνο τη μαφία. Όσο οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ρισκάρουν να οδοιπορήσουν με τα παιδιά τους 78 χλμ κάτω από την κάψα του καλοκαιριού, η μαφία θα επωφελείται. Όπως ανέφερα παραπάνω, με την παροχή εγγράφων διέλευσης από την ΠΓΔΜ, εξαφανίστηκε η μαφία που δρούσε στη συνοριογραμμή μας. Γιατί λοιπόν εμείς με τις απαγορεύσεις για μετακίνηση επιτρέπουμε τη δράση της στη χώρα μας; 

Η εθνική οδός είναι αδύνατο να ελεγχθεί από την αστυνομία λόγω της αυξημένης κίνησης από τους τουρίστες. Παρόλο που η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει καθημερινά σε συλλήψεις διακινητών, εντούτοις για τους λόγους που ανέφερα, αυτή η προσοδοφόρα πρακτική γιγαντώνεται όλο και περισσότερο. 


Η εθνική οδός είναι αδύνατο να ελεγχθεί από την αστυνομία | Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης

Υπάρχει όμως μια κατάσταση ακόμα πιο ειδεχθής, η οποία είναι αφενός πολύ επικίνδυνη για τη ζωή των προσφύγων και αφετέρου τείνει να πάρει και μόνιμη μορφή. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, μικρές ομάδες Αφγανών και Πακιστανών «ψαρεύουν» Σύριους πρόσφυγες που δεν συγκροτούν μεγάλα γκρουπ. Η πρακτική τους έχει ως εξής: τους πείθουν με χαμηλό αντίτιμο να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη και με το που φτάνουν στο ύψος του χωριού Βαθύλακος, τους λένε να κατέβουν και να συνεχίσουν πεζοί με την πρόφαση ότι υπάρχει αστυνομία. Λίγο πιο κάτω τους έχουν στημένη ενέδρα συνεργοί τους, οι οποίοι τους χτυπούν και τους ληστεύουν χρήματα, διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα. Δεν πέρασε καιρός που το καταγγείλαμε στην «Εφ. Συν.» σε προηγούμενο άρθρο, όταν παρέλαβα Σύριο πρόσφυγα που παρέμεινε εφτά ώρες αβοήθητος στο δρόμο, όπως επίσης ενημέρωσα και την Ελληνική Αστυνομία. 
Οι επιθέσεις κατά Σύριων προσφύγων με αυτή τη πρακτική συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της νόμιμης μετακίνησής τους με μέσα μεταφοράς. Επίσης έξω από τα ΚΤΕΛ Μακεδονία, Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες μαρτυρούν πως επιτήδειοι ελληνικής καταγωγής τους πλησιάζουν και τους ζητούν από 15 έως 25 ευρώ, το εισιτήριο το οποίο κανονικά κοστίζει 10 ευρώ, επειδή οι ίδιοι απαγορεύεται να κόψουν. Οι απαγορεύσεις για τη νόμιμη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων τούς στέλνουν με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια της μαφίας. Είναι ώρα να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να πράξουν το αυτονόητο και όχι να ολιγωρούν. Νόμιμη διέλευση και ανθρωπιά είναι η απάντησή μας.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου