Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ

Η ΤΡΟΪΚΑ

Τι ειπώθηκε στη συνέντεξη Τύπου για την «Greekment»

Greekment ήταν ο όρος που ο Ντόναλντ Τουσκ χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη συμφωνία στην οποία μετά από έναν πολύμηνο ματραθώνιο διαβουλεύσεων κατέληξε η Ελλάδα με τους Ευρωπάιους εταίρους της.
«Σήμερα είχαμε μόνο έναν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ κάνοντας λογοπαίγνιο με τις λέξεις Greek και agreement και λέγοντας ότι καταλήξαμε σε Greekment. Σύμφωνα με τον Τουσκ η συμφωνία βοηθά στην αποφυγή κοινωνικών και πολιτικών αρνητικών συνεπειών. Αυστηρούς όρους και άμεση χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας προβλέπει η συμφωνία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το Eurogroup σύμφωνα με τον Τουσκ θα προωθήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί θα συζητήσουν πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα για τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες. «Τη λεγόμενη γεφύρωση» όπως είπε

«Ήταν επίπονη αυτή η συμφωνία. Χρειάστηκε πολύς χρόνος αλλά τελικά επετεύχθει», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την αρχή επιμείναμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit, σημείωσε. Ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξη. «Η Κομισιόν επέμενε πάντα σε μία πτυχή του προβλήματαος, να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξη», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

«Το κομβικό σημείο ήταν αυτό της εμπιστοσύνης, συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων, έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για να επανέλθει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας, θα υπάρξει ένα ταμείο όπου θα γίνει η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν το ζήτημα του χρέους και η ανακεφαλαιοποίη, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Αναφορικά με το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι τελικά στα 50 δισ. ευρώ και θα έχει έδρα την Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, «η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα πρέπει νομοθετηθεί το σύνολο των συμφωνιών αλλά και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται στη συμφωνία και μετά, θα υπάρξει Eurogroup». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δουμε το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους». Σημείωσε επίσης πως «πρέπει να ενσκήψουμε πάνω στο ζήτημα των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους», κάνοντας λόγο για 25 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου