Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Στρατιωτικά φωτοβολταϊκά φθηνά, ανθεκτικότερα, αποδοτικότερα

Ο αμερικανικός στρατός συχνά πρωτοπορεί στην εφαρμογή και εκμετάλλευση διαφόρων τεχνολογιών. Πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε φέρουν τεχνολογίες που για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια του στρατού.
Συνεχίζοντας την παράδοση, μια ομάδα ερευνητών του αμερικανικού στρατού ανέπτυξε μια νέα ηλιακή κυψέλη που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα των φωτοβολταϊκών ως βιώσιμης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτότυπη κυψέλη, φθηνότερη στην κατασκευή, ανθεκτικότερη και πιο στιβαρή από τις συμβατικές. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο μέγεθος, καθώς η νέα κυψέλη είναι 1.000 φορές λεπτότερη.
Το λεπτό φωτοβολταϊκό αποτελείται από στρώματα χρυσού και αργύρου ανάμεσα στα στρώματα των ημιαγωγών, αλλά συνολικά το πάχος του δεν είναι πάνω από λίγες εκατοντάδες νανομέτρα. Συγκριτικά, ένα φύλλο χαρτί έχει πάχος 100.000 νανομέτρα.
Η νέα κυψέλη αντιμετωπίζει ακόμα ορισμένα από τα προβλήματα των συμβατικών τεχνολογιών όπως η φθορά ή η βλάβη από την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας, οι οποίες δεν μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας του περιορισμένου διάκενου εύρους ζώνης, δηλαδή του μήκους κύματος του φωτός που μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακή ενέργεια.
Η προσθήκη αργύρου και χρυσού διευρύνει το διάκενο εύρους ζώνης πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα φωτοβολταϊκά έχουν την ικανότητα να απορροφούν και να μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια περισσότερη υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία. Αυτό επίσης μεταφράζεται σε αυξημένη ανθεκτικότητα. Μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να αντανακλούν το πλεόνασμα ακτινοβολίας εάν παρίσταται ανάγκη.
Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι η γεωμετρία των νέων φωτοβολταϊκών επιτρέπει την απορρόφηση των ίδιων επιπέδων ηλιακής ακτινοβολίας από οποιαδήποτε γωνία και έτσι δεν απαιτούν εξελιγμένους ηλιακούς ιχνηλάτες για να μεγιστοποιήσουν την ηλεκτροπαραγωγή.
“Φθηνές, μικρές σε μέγεθος και αποδοτικές ηλιακές κυψέλες μελλοντικά θα αξιοποιηθούν σε μια σειρά εφαρμογών του υπουργείου Αμύνης, αφού τα ελαφρά φωτοβολταϊκά θα τροφοδοτήσουν εξοπλισμό κάθε είδους ειδικά σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές” αναφέρει ο Δρ Μάικλ Σκαλόρα του Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής  Αεροναυπηγικής και Πυραύλων του Αμερικανικού Στρατού.
Η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εφαρμογές της θα ξεπεράσουν τα “σύνορα” του στρατού στο μέλλον.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου